МЕНЮ
НОВИНИ
УСЛУГИ
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
ФОРМУЛЯРИ
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ПУБЛИЧНИ РЕГИСТРИ
ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ
СТРАТЕГИИ
ОТЧЕТИ
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
ЗЕМЕДЕЛИЕ
ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
БАНКОВИ СМЕТКИ
Бюлетини на Община
      Кърджали

Културен календар 2016
Спортен календар 2016
Телефонен указател
Работно време
Побратимени градове
Полезни връзки
6600, гр. Кърджали,
бул. "България", №41
Община Кърджали

Горещ телефон:
(0361) 6-73-19
кмет: (0361) 6-73-02
факс: (0361) 6-29-68
municipality@kardjali.bg
mayor@kardjali.bg

Общински съвет телефони:
(0361)6-74-01
(0361)6-74-02
факс: (0361) 6-15-39
obstinski_savet_kj@mail.bg
Page Rank
eXTReMe Tracker
Посл. актуализация:
29 Март 2017
Site ver. 3.0


  НОВИНИ

[22 Ноември 2012]

Учат хора с увреждания и общинари как да решават проблеми на достъпността


[Още снимки]

Тридневен семинар на проект „Достъпност за всички“ за хора с увреждания и представители на местната власт в Кърджали и региона започна работа в Кърджали. Проектът по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.” се изпълнява от Националния съвет на хората с увреждания в България и Националната конфедерация на хората с увреждания в Гърция. Той преминава под мотото „Достъпността е основната предпоставка за осигуряване на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани”.
Участниците в обучителния семинар имат възможност да се запознаят с различните аспекти на темата за достъпността и с практическите подходи за постигането на желаните резултати. Кои институции отговарят за осигуряването на достъпност, как хората с увреждания да участват във формирането на местните политики за достъпна среда, как да печелят подкрепа за каузата си, как да създават база данни, как да работят с медиите – това са само част от въпросите, които се разискват в обстановка на свободна дискусия по време на уъркшопа. Обучителните методи се допълват от ролеви игри, в които всеки може да се включи и да представи вижданията си за решаване на един или друг проблем.
Няколко групи, във всяка от които участват хора с увреждания и представители на общински структури, получават задача да формулират и степенуват най-острите проблеми пред тях за създаването на достъпна среда в тяхното населено място. След като представят вижданията си по групи, се очертават много от общите пречки, свързани с недостъпния пазар на труда, недостъпните транспорт, алеи, паркове, проблеми с паркирането, с информацията. Участниците в ролевата игра насочват вниманието си към въпросите, които могат да се решат по-бързо и без финансиране. Общинарите пък веднага правят сметка какви проекти трябва да се подготвят в най-близко време, за да получат по-скоро финансиране.
Само 10 процента от хората с увреждания работят с интернет, показва осъщественото в рамките на проекта проучване в българска община. Това поражда и идеята да се направят курсове за възрастни, в които те да бъдат обучени на компютърни умения, за да могат да общуват в скайп или с електронна поща, да четат законодателството.
В рамките на проект „Достъпност за всички” е създадено Ръководство за достъпност, изгражда се достъпен интернет портал, организират се конференции и обучителни семинари в градовете Благоевград, Хасково, Кърджали и Смолян.

Новината е посетена: 1067 пъти

ТЪРСЕНЕ

kardjali.bg

ИЗБОРИ

ИЗБОРИ

АНКЕТИ


[ Резултати ]

ФОТОГАЛЕРИЯ

Оперативна програма Околна среда 2007-2013г.

Проект „Интегриран воден проект за Кърджали: изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа”


Плащане на данъци


Пази гората от пожари


 
© 2004-2017, Municipality of Kardjali. All Rights Reserved. Web design
 
Хотел Главатарски хан Семеен хотел Олимпия Минерални бани Семеен хотел Роксана Минерални бани