Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Расте интересът към Областния математически турнир

 17 Декември 2007

Над 1 400 ученици от 44 училища от Кърджалийска и Хасковска област премериха сили и знания в Седмия областен турнир по математика. Той се проведе на 15 декември в Кърджали, а участниците бяха оценявани от авторитетно жури с председател проф. Сава Гроздев от БАН. Сред официалните гости бяха и доц.Мекеров - зам. ректор на ПУ "П.Хилендарски " и доц. Манчо Манчев - зам. декан на ФМИ.
Турнирът се организира от Съюза на математиците в България, секция Кърджали и РИ на МОН.За поредна година той се провежда под патронажа на областния управител инж Ангел Коджаманов, а председател на организационния комитет е кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Кърджалийските ученици и този път се представиха успешно на математическото състезание в почти всички възрастови групи. Иван Герганов от СОУ “Владимир Димитров - Майстора “ е с най-много точки при петокласниците, Мария Петкова от 10 клас на СОУ “П. Р. Славейков” се класира също първа в своята възрастова група. С отлични постижения е и Христина Василева от ГПЧЕ “Хр.Ботев” Кърджали.
Една от най-многобройните групи в турнира бе тази на зрелостниците -170, от тях 17 са с оценки над 5,50.
Съгласно правилника на ФМИ на ПУ “ П. Хилендарски” Пловдив и статута на турнира тези момичета и момчета могат да се запишат като студенти през новата учебна година в ПУ в четирите математически специалности. За пети път ВУЗ признава отличните резултати от този турнир като успешно положен кандидат - студентски изпит.
Купата за най-добре представил се абитуриент отиде при– Маргарита Василева от ГПЧЕ “Христо Ботев”, Кърджали. Стайко Габеров от СОУ “П. Р. Славейков” Кърджали бе отличен с наградата учител – първенец.
Всички участници бяха поздравени от областния управител Ангел Коджаманов, началника на РИ на МОН Надя Джунджулова и главния секретар на община Кърджали Сезгин Бекир. В изказването си г-н Бекир подчерта, че турнирът придобива все по - голямо обществено значение и дава възможност за по-нататъшна реализация на младите хора.
За гостите и участниците, домакините от Кърджали бяха подготвили и специален поздравителен концерт, в който се включиха гвардейският отряд, мажоретен състав, ВГ и формация за модерен балет при Обединен детски комплекс.

Още снимки
 Прочитания: 2860 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign