Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Заедно за по-чиста околна среда

 11 Април 2008

От утре до 22 април в община Кърджали ще се проведе традиционното пролетно почистване. Проявите ще преминат под мотото “Кърджали -чист и красив”. Вече започна почистването на районите на входно- изходните артерии на областния град и измиването на улиците. Утре ще се проведе акцията на общинските служители край паметника на Орфей до село Калинка.Подробности за всички прояви, посветени на Деня на Земята-22 април изнесе днес Ася Добруджалиева –началник отдел “Опазване на околната среда “ в общинска администрация. Тя използва случая да призове кърджалийци да се включат в кампанията за почистване на пространствата около домовете на 12 и 13 април и на 19 и 20.
Кърджали е част и от Националната кампания на ЕКОПАК за повишаване ефективността от разделното събиране под мотото “Бъди модерен-събирай разделно”.
Програмата има за цел да мотивира хора да изхвърлят отпадъците разделно в трите цветни контейнера и да стимулира екологично отговорно поведение, каза днес пред журналисти кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той допълни, че ЕКОПАК ще дари за всеки тон събрана хартия -13 дръвчета, за предаден 1 тон стъкло- 10 улични енергоспестяващи лампи , а за тон метал и пластмаса енергоспестяващи лапми за здравни и детски заведения.
Инж. Азис не скри и тревогата си, че жителите на града и селата недостатъчно опазват поставените цветни контейнери. Бе посочено, че 20 на сто от тях вече са унищожени- деформирани или стопени. Цветни контейнери в община Кърджали бяха поставени на 80 пункта. Данните сочат, че за изминалата 2007 година в тях са събрани 23 тона хартия, 20 тона пластмаса и 700 килограма стъкло. С тези показатели Кърджали се нарежда на последно място в страната.
Всички ние трабва да опазваме това, което е направено, общината няма да постави нови цветни контейнери там, където те са унищожени, а гражданите трябва да положат повече усилия и ангажираност към проблема с чистота.
Дните , посветени на Деня на Земята ,ни дават възможност да променим статистиката и да заживеем в по-чист и красив град, заедно можем да го направим, каза кметът.

Още снимки
 Прочитания: 2043 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign