Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дискутират оптимизацията на училищната мрежа

 11 Април 2008

Продължава диалогът между община Кърджали, училищни директори и родители във връзка с оптимизацията на училищната мрежа. Тя е наложителна и трябва да бъде осъществена, каза на пресконференция днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Според него закриването на училища трябва да стане плавно и поетапно, като се трансформират или закрият от 3 до 5 учебни заведния. Причината е в недостига на средства с въвеждане на системата на делегираните бюджети в образованието от началото на тази година.
Само едно училище, това в с. Ненково, е получило статут на защитено. Останалите 6 предложения на общината не са одобрени от Комисията към просветното министрество.
Проблемът с оптимизиране на училищната мрежа бе акцент днес и на срещата с кметове на малки населени места в общината. На нея бе представено становището на сформираната работна група от представители на отдел “Образование “, отдел “Фанаси “ и ОбС, която обстойно разгледа състоянието на всяко училище - база, финансиране и възможности за оптимизиране.
Кметът инж. Хасан Азис заяви, че към конкретни действие ще се пристъпи едва след като приключат всички срещи със заинтересованите страни.
В тази връзка днес след обяд се проведоха срещи между общинското ръководство и представители на двата учителски синдиката, а по-късно и с училищни директори.
В най – скоро време предстоят разговори и с родителите, чийто деца ще се наложи да учат в други училища .
Очаква се последният вариант за оптимизация на училищната мрежа в община Кърджали да бъде гласуван на априлската сесия на местния парламент.

Още снимки
 Прочитания: 2053 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign