Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Шанс за развитие

 18 Април 2008

Днес бе открита нова екопътека до Археологически комплекс Перперикон по проект “Шанс за развитие на с.Болярци“, кметство с. Рани лист.
Целта на проекта е опазване на биологичното разнообразие на района и популяризиране на нeповторимата красота на Родопите чрез развитие на екотуризма. По този начин се дава възможност на хората от Община Кърджали и туристите от страната и чужбина да имат кратък пешеходен път до скалния дворец, каза на откриването Ресмие Хасан -секретар на НЧ ”Иван Вазов“, което разработи и реализара проекта.
Той е на стойност около 11 900 хил. лв., финансира се от Програма за демонстрационни проекти “Родопи” в партньорство с община Кърджали, Туристическо дружество – Кърджали и ДДС ”Женда“ под егидата на МЗП,Глобалния екофонд и Програмата на ООН.
Екопътеката е голяма придобивка за населението и пример как могат да се развиват икономическите дейности без да се вреди на природата. Сигурен съм, че проектът ще съдейства за развитие на района, сподели Файтин Мурад- кмет на с. Рани лист.
На откриването присъстваха много гости - кметове на населени места, читалищни секретари, Мария Стефанова – директор на ОУ “Н. Вапцаров”, Христо Христов- представители на проект “Родопи “, Тодор Михайлов – шеф на фирмата - изпълнител “Тони билдинг”, екскурзоводи.
Тържеството под надслов "За чиста природа "се проведе в двора на училището в с. Рани лист. Деца от различни класове представиха богата музикална програма. Участваха ВГ “Камбанки “, мажоретен състав, много аплодисменти събраха и малките актьори, които се превъплатиха в ролята на древни жреци от храма на Дионис.
В края всички участници заедно преминаха по новата екопътека. Трасето й е с дължина 9 км., намира се в Източните Родопи от с. Рани лист през с. Болярци до скалния тракийски дворец, минава през много красиви места с разнобразна флора /лудо биле, рани лист, жълт кантарион и др/. В района се срещат и различни видове животни –елен лопатар, дива свиня, сърни, муфлон и др.
По маршрута има известни местности като тюрбето ”Саран деде теке“, където алианите празнуват всяка година през май своя празник.
По проект ”Шанс за развитието на с. Болярци” са поставени две указателни табели, изградени са нова чешма и беседка, изготвена е и специална цветна дипляна за посетителите.

Още снимки
 Прочитания: 2996 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign