Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Нов хоспис отвори врати в Кърджали

 25 Април 2008

Вчера официално бе открит хоспис «Червен кръст» в Кърджали. Гости на събитието бяха д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на НС на БЧК, Елийн Сегерс –представител на Холандския червен кръст, зам.-кметът на община Кърджали Нурджан Юсеин, главният секретар Сезгин Бекир, изпълнителният директор на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” д-р Тодор Черкезов, представители на здравни заведения и социални звена.На откриването присъстваха и всички доброволци ,обучени по проект на ОблС на БЧК “Привличане и включване на доброволци за обгрижване на възрастни хора по домовете и в Дом за стари хора с хоспис”, които безвъзмездно ще помагат в новото лечебно заведение.
Хоспис «Червен Кръст» се намира в кърджалийския квартал “Студен кладенец” до Дома за възрастни хора. Той е извънболнично лечебно заведение, регистрирано по търговското законодателство на България.
Хосписът бе създаден с желанието да отговорим на нуждите на възрастните хора с хронични инвалидизиращи заболявания, терминални състояния и медико – социални проблеми . Това стана възможно с подкрепата на Холандския Червен кръст и Община Кърджали. Вече е финализирана цялата процедура по изграждането и регистрацията на лечебното заведение, каза при откриването Николай Велчев –секретар на Областната дирекция на БЧК в Кърджали.
Днес откриваме втори хоспис в Кърджали. Това е една важна придобивка за хората , не само за община Кърджали ,но и за цялата област.Сградата бе предоставена за безвъзмездно ползване за срок от десет години с решение на общински съвет Кърджали, но ще направим всичко възможно той да бъде удължен , каза зам.кметът Нурджан Юсеин.
Зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска поздрави участниците по проекта за свършената работа и доброто сътрудничество между общината Кърджали и местната структура на Червения кръст. Тя дари на хосписа микровълнова печка.
Лентата на новия хоспис заедно прерязаха Елийн Сегерс, Нурджан Юсеин и д-р Иван Чепишев.
Хоспис «Червен кръст» разполага с единични и двойни стаи със самостоятелни санитарни възли. Капацитетът е за 20 души.Проектът на лечебното заведение е дело на архитект Стефан Терзиев, а изпълнител на обекта - фирма “Тони билдинг” с президент Тодор Михайлов.Хосписът е изграден от Областна дирекция на БЧК в Кърджали с партньорството на Холандския Червен кръст. Стойността му е 160 000 лв. 80% от парите отпускат холандците, а останалите са от БЧК. Част от обзавеждането- 12 легла и шкафчета са дарени от Швейцария, кантон Берн,а останалото оборудване е от Холандския Червен кръст. В новия хоспис ще работят 20 души - лекар, медицински сестри, санитар-гледачи, кинезитерапевт и помощен персонал.Таксата за един ден престой на настанено лице от община Кърджали е между 12 лв. и 15 лв.Това е минимумът за престой в лечебното заведение и стана възможно благодарение на община Кърджали, която поема част от режийните разходи. За хора ,желаещи да постъпят в хоспис "Червен кръст" от други общини, таксата е между 25 и 30 лв.

Още снимки
 Прочитания: 5923 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign