Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Закриват шест училища в община Кърджали

 30 Април 2008

С 36 гласа „за”, 1 „против” и двама „въздържали се” днес Общинският съвет прие от новата учебна година да бъдат закрити 5 основни и едно начално училище на територията на община Кърджали.
Оптимизацията засяга ОУ „Н.Й. Вапцаров” в с. Калоянци, ОУ „Хр. Смирненски” в с. Бели пласт, НУ „Хр. Ботев” в с. Три могили, ОУ ”В. Левски” в с. Орешница, ОУ ”Васил Левски” в с. Островица и ОУ „Г. Бенковски” в гр. Кърджали.
В училището в Калоянци в момента се обучават 30 ученика, от тях 13 в начален и 17 в прогимназиален курс. Учениците са от селата Гняздово и Калоянци. Те ще бъдат пренасочени за по-нататъшното си обучение в ОУ „П. Хилендарски” в с. Перперек с осигурен транспорт. 46 са учениците в Бели пласт. Те са разпределени в 5 паралелки, от тях 17 в начален и 29 в прогимназиален курс. От следващата 2008/2009 г. те ще се обучават в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в с. Стремци. Разстоянието между с. Бели пласт и с. Стремци е 6 км. Школото в Стремци разполага с училищен автобус.
Двайсетте деца от единственото начално училище в с. Три могили ще бъдат извозвани за занятия от септември също в с. Стремци. Под минимума са и паралелките в село Островица, където до този момент се учат 79 деца от І до VІІІ клас. При направените многократни проверки от експерти при отдел ”Образование”, броят на учениците не надвишава 50. След закриването децата ще бъдат пренасочени към СОУ ”Вл. Димитров-Майстора” и ОУ ”Васил Левски” в Кърджали с осигурен транспорт от общината.
Единственото училище изцяло със слети паралелки е основното в с. Орешница, което има общо 28 ученика от селата Гъсково, Звезден и Скалище. От следващата година те ще учат в ОУ „Иван Вазов” в с. Широко поле.
Оптимизацията на училищната мрежа засегна и едно градско училище -
ОУ „Г. Бенковски”, където в момента има 187 ученика в 11 самостоятелни паралелки. В него се обучават деца от различни етноси. Пълняемостта на класовете е на ръба на нормативните 16-17 ученика. Родителите ще могат да избират къде да запишат децата си след закриването на школото.
През последните години поради големия демографски срив и засилените миграционни процеси в Община Кърджали броя на учениците намаля до 7480. От 1996 до 2005 година в Община Кърджали от 54 училища са останали 31, т.е. в рамките на девет години са закрити 23 училища, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Това е първият етап от оптимизацията на училищната мрежа в общината. Градоначалникът е категоричен, че тя ще бъде поетапна, плавна и с отчитане на особеностите за всяко едно учебно заведение.


 Прочитания: 3180 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign