Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Алея на етносите

 15 Май 2008

Алея на културите, символизираща разнообразието от етноси и тяхната самобитност бе открита днес в Кърджали.
Тя е разположена в едно от най – комуникативните места в центъра на града до паметника на Освободителите, паметните плочи на загиналите през Втората световна война и паметния знак на евреите. Оттам е и традиционният преход до старата градска част и пазара.
Проявата е част от Дните на междукултурния диалог. Символичното откриване на Алеята стана със засаждане на декоративно дърво от кмета инж. Хасан Азис и деца, облечени в традиционни носии. Бе прочетен официален поздравителен адрес до инициаторите и домакините от ръководството на Организацията на евреите в България “Шалом”.
Кърджали е пример за кръстосване на традиции и вярвания на различни етноси от векове и това културно сътрудничество днес трябва да се съхрани, нека тази алея бъде знак за нашето единство в многообразието и толерантност, сподели пред присъстващите г-н Азис. Той разгледа и създадената специално за случая цветна алея, за която са използвани около 10 хил. броя различни видове декоративни цветя, 50 броя храсти и туи. Идеята е да бъде поставен и каменен блок, на който ще бъдат изписани етническите общности.
Радост Николаева от Артдвижение Кръг съобщи, че Седмицата на междукултурния диалог в Кърджали ще бъде включена в националния календар на Министерството на културата и ще се провежда ежегодно от 2009 година.
Още снимки
 Прочитания: 2206 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign