Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Доц.Николов дарява галерията

 21 Май 2008

Дарение на Художествената галерия “Станка Димитрова” в Кърджали направи днес бизнесменът доц. д-р на т. н. Николай Николов. Картината на художничката Дора Бонева “Перперикон” бе предадена лично на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, който адмирира желанието на колекционера да съдейства за обогатяване фонда на галерията.
Градоначалникът изрази надежда, че неговият жест може да бъде последван от други бизнесмени, общественици и граждани.
Доц. Николай Николов е дългогодишен колекционер, в богатата му художествена сбирка има творби на известни автори и класици на българската живопис. Преди година платната бяха експонирани в специална изложба в Историческия музей-Кърджали.
Правя дарението в навечерието на 24 май, по този начин искам да заявя общата отговорност, както на местната власт, така и на бизнеса, да съхранява и развива най – добрите традиции в областта на културата на нашия град, каза по време на срещата доц. Николов. Той подчерта, че през последните години община Кърджали полага особени усилия за създаване на нови духовни символи и припомни, че с нейно съдействие бяха реставрирани картини на старите майстори от фонда на галерията, изграден бе паметникът на Левски, възстановена скулптурната фигура на Орфей и създадена монументалната пластика “Лирата на Орфей”.
Дора Бонева е един от големите съвременни български художници, съпруга на поета Л. Левчев. Участва във всички национални и общи изложби в страната и чужбина. Има над 30 самостоятелни експозиции. Била е награждавана за свои творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от Културния институт "Солензара" в Париж, със сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и много други. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище в Париж. През 1989 г., 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994/95 г. от "Грифис арт център" в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ. Нейни картини са изложени в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка, САЩ.
Идеята за картината “Перперикон” възниква по време на последното посещение на Дора Бонева в Кърджали.Творбата е показана за първи път в ретроспективна изложба на художничката миналата година в галерия “Кръг + “ в София.


Още снимки
 Прочитания: 2369 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign