Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ботева клетва

 03 Юли 2008

В последният ден на юни възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” посетиха родния град на поета –революционер -Калофер. Там те положиха станалата вече традиционна за училището Ботева клетва. Инициативата се провежда всяка поредна година и в нея винаги вземат участие учениците от поредния нов випуск – 8 клас.
Младите ботеви потомци с уважение и преклонение пристъпваха по каменните стъпала към монумента на великия българин в родния му град. С интерес изслушаха вдъхновените строфи на поета-революционер, рецитирани от техни съученици.С вълнение всички целунаха знамето на училището и се заклеха да не петнят името на своя патрон и да запазят възвишените му идеали в името на свободата, демокрацията и бъдещето на България. В знак на признателност те поднесоха венец и почетоха паметта на героя с едноминутно мълчание.
След тържеството всички 170 ученици посетиха и Националната къща-музей „Христо Ботев” и разгледаха експозицията й и отблизо се запознаха с живота, делото и творчеството на великия българин. Не по-малко интересно за тях бе и посещението им във възрожденското училище на даскал Ботьо Петков. В старото школо в Калофер възпитаниците на Езиковата гимназия получиха бележниците си с оценките за приключване на тази учебна година.

Още снимки
 Прочитания: 2197 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign