Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Посланикът на САЩ посети Кърджали

 13 Март 2004

Посланикът на САЩ в България г-н Джеймс Пардю беше на посещение в град Кърджали от 10 март 2004 г. до 13 март 2004 г.Посещението е частно с цел опознаване на града и забележителностите му,обясниха от Пресслужбата на американското посолство.На 11 март т.г. г-н Пардю направи обръщение към кърджалийци по време на заседанието на Общински съвет.
Програмата му включваше среща с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис.Американският дипломат и кметът разговаряха повече от час.Г-н Азис запозна госта с идеята си за създаване на обединение на кметовете заради строителството и отварянето на пътя за прохода Маказа,където ще се изгради ГКПП Кърджали-Комотини.Търсене на възможности за лобиране в правителството,за финансиране от големи донорски организации и за оборудване на болницата бяха сред приоритетите в работата на кметския екип,представени пред посланика.Той бе запознат и с големите инфраструктурни проекти ,които се реализират в района.
Дипломатът посети ГПЧЕ“Христо Ботев“,Регионален исторически музей,църквата и джамията.
Визитата му приключи с разходка из свещения град на траките Перперикон.“Перперикон е много по-впечатляващ отколкото си го представях.Ясно е,че той е имал голяма роля в тази част на света и то в продължение на хиляди години“,каза гостът.


Посланикът на САЩ Джеймс ПАРДЮ:
ПО-НАПРЕД СТЕ ОТ СВОИТЕ СЪСЕДИ


От 1989 г. България върви необратимо напред към свобода и демокрация. Процес, който генерира огромни предизвикателства и възможности. Не се съмнявам, че България ще успее. Българският народ притежава уменията и таланта да направи много повече. Виждам в българското общество същата вярност към ценностите на свободата и демокрацията, които съществуват в САЩ.
В международната политика, както и във вътрешната България е поела по нов път на развитие. До дни тя официално ще стане пълноправен член на НАТО, а след няколко години ще влезе в Европейския съюз.
100 години след установяване на дипломатическите ни отношения България е ценен съюзник на САЩ. Демократичният процес в страната все още е изправен пред сериозни изпитания като корупцията, организираната престъпност и слабата и неефективна съдебна система.
Не мога да не отбележа заслугите на кметовете, на Общинския съвет и на местните лидери за демократичния процес.
Силното местно самоуправление е основата за демокрацията. Ето защо подкрепата за българските общини е приоритет на американската помощ за развитие на страната. Чрез Американската агенция за международно развитие САЩ работят за подпомагане на местните институции за самоуправление.
Друга ценност, която е основна за всяка процъфтяваща демокрация, се вижда ясно в Кърджали и тя е етническата толерантност и сътрудничество. Вярвам, че в това многообразие има огромна сила. Имало е и мрачни дни в миналото на България, когато една или друга малцинствена група е била репресирана и дискриминирана. Но днес България е по-напред от своите съседи на Балканите по отношение на етническото сътрудничество, толерантност и възможности за развитие на малцинствата.


Хасан АЗИС, кмет на областния град:
КЪРДЖАЛИ Е МОДЕЛ ЗА МИРНО СЪЖИТЕЛСТВО


Ваше превъзходителство, г-н Пардю, приемаме вашето идване в Кърджали като протегната ръка за приятелство и като знак за сътрудничество с нашите културни дейци и бизнеса. Днес за нас, за Общинския съвет и за Кърджали е важен ден. Предстои ни трудна сесия за бюджета на общината. Доволни сме, че можем да чуем от вас посланията на народа на САЩ, който ни подкрепя в прехода от тоталитарно към демократично общество. Ние оценяваме това и очакваме да продължим заедно. САЩ присъстват трайно в България чрез демократични институции, фондове и фондации, които ни помогнаха да изучим уроците на демократичното общество.
Община Кърджали се намира в периферията на страната, но ние всички, които живеем тук, искаме да превърнем този недостатък в предимство и приемаме вашата протегната ръка за приятелство. Ще видите, че тук има потенциал за развитието на културно-исторически туризъм, на лека и тежка промишленост.
Вярвам в хората, които живеят в Кърджали, в тяхната добронамереност, в силното им желание да живеят заедно. Пожелавам ви това да не е последно посещение тук. Защото, както правилно отбелязахте, Кърджали е модел за мирно съжителство не само в България, но и за света.


 Прочитания: 2512 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign