Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Балканите на една сцена, обединени от изкуството

 07 Юли 2008

От днес Кърджали е домакин на 6-то издание на Балканския фестивал на турския фолклор “Кърджали 2008”. Организатор е читалище “Юмер Лютви” – Кърджали с финансовата подкрепа на 7-те общини от региона. Преди официалното откриване участниците от България, Македония, Турция и Гърция дефилираха по централната улица на областния град от Дома на културата до театър “Димитър Димов”. В непринудена атмосфера музиканти от Кърджали и Македония организираха надсвирване за публиката.
Под жаркото юлско слънце, малко след 10,30 часа пред театър “Димитър Димов” Кърджали започна официалното откриване на 6-тия Балкански фестивал.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички участници и гости и им пожела здраве и нови успехи.
“ Една от най-истинските форми за осъществяването на човека е културата на един народ. Културата е единствената сфера, в която стойностите не се мерят с големината на държавата, с броя на населението, а с реалните стойности на духовното извисяване на хората. В тази връзка фолклорното изкуство на една страна е най-дълбокия и здрав корен, от който тръгват всички духовни достижения.
Живеем във време на очаквани промени и с надеждата, че най-после общочовешките ценности ще се окажат над дребните страсти. Във всички тези стремежи на човешката цивилизация основна движеща сила е толерантността. И това е защото небето над нас и земята ,на която живеем са общи.
Тук на Балканите живеят хора от различни националности, етноси и религии. В този смисъл аз виждам нашият фестивал като едно послание на толерантност. Искрено вярвам, че заедно ще успеем да превърнем различията между нас не в мотив за противопоставяне и отдалечаване, а в повод за истинско човешко и междудържавно разбирателство, скрепено с магията на изкуството. Добре дошли приятели! Кърджали е бил и ще бъде отворен град за всички, които носят в себе си духа на разбирателството, толерантността и човеколюбието”, заяви в словото си кметът на Кърджали.
Форумът продължи с изпълнения на 8-те фолклорни състава от Гърция, Турция, Македония и България на сцената пред театъра в Кърджали. Първи пред публиката се представи Фолклорният ансамбъл при Дома на културата -Кърджали ,после на сцената излязоха гостите от Турция.
Днес концертни програми ще бъдат изнесени в Джебел от 14,00 часа и в Крумовград от 17,00 часа. Шестият Балкански фестивал “Кърджали 2008” ще продължи до 10 юли с участия в останалите общински центрове . Гала - концертът ще се състои на 9 юли -сряда от 18 часа в Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2106 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign