Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Укрепват бреговете на Арда

 10 Юли 2008

Качествено и по график се изпълняват строително-монтажните дейности на един от най-важните инфраструктурни обекти в община Кърджали “Укрепване бреговете на р. Арда в района на Кърджали ".
В това се убедиха днес по време на извършения оглед зам.-кметът на община Кърджали инж. Васил Бобеков и Бекир Бекир –главен специалист в отдел “Инвеститорски контрол и строителство” в общинска администрация. На обекта бяха и представители на фирмите -изпълнителки и инвеститорския контрол.
Изграждането на обект “Укрепване бреговете на р. Арда в района на Кърджали” започна в началото на тази година. Проектът е на стойност около 50 милиона лева без ДДС, а договорът бе подписан в края на 2007 година от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Изпълненител е Обединение “Арда Кърджали”, включващо четири фирми “Станилов” ООД, “АБ” и две кърджалийски фирми “Ардастрой” и “Саварона”,а инвеститорският контрол се осъществава от пловдивската фирма “Пловдив инвест”.
На този етап от корекцията на коритото се извършват изкопите за дюкер и за подпорни стени с обратни насипи. Основните сили и техника са разпределени на три подобекта. Гланият от тях предвижда изграждането на яз с няколко важни функции. На първо място да служи за изравнител и повдига нивото на водата като по този начин се образува т.н. водно огледало. Предвижда се и монтирането на подвижни сегментни затвори.
На яза, намиращ се в района на Ардински мост, се работи през всичките календарни дни. На обекта са съсредоточени над 70 души работници и много техника - бетоновози, багери, машини за пръскане на бетон. Наличната техника е изцяло собственост на консорциума "Арда Кърджали " и не се налага наемането на външна .
Предвидените дейности се изпълняват по график и няма забавяне. Спазват се всички технологични изисквания и условия за безопасност на труд.
Изграждането на обекта, подпорни стени и яз, ще реши няколко проблема, един от които е цялостна канализация на областния град и възможност за проектиране на пречиствателна станция. Ще бъдат преустроени въздушните ел. проводи, ще се изгради и специално съоръжение от габиони, което ще укрепи допълнително участъка под въжения мост.
Приключването на обект “Укрепване бреговете на р. Арда в района на Кърджали” ще даде шанс и за реализирането на паркова зона “Арпезос-север”.
Удовлетворени сме от работа на строителните фирми. За нас е много важно , че те разполагат с достатъчна мощност и могат в срок и качествено да завършат предвидените строителни дейности, коментира днес и зам. –кметът на община Кърджали инж. Васил Бобеков.

Още снимки
 Прочитания: 3742 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign