Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отвори врати Литературен салон"Петя Караколева "

 17 Юли 2008

На 16 юли в Кърджали отвори врати Литературен салон “Петя Караколева”.Целта,която си поставят организаторите, е да се популяризира творчеството на П .Караколева за деца, нейната поезия и белетристика за възрастни.
В салона ще се провеждат дискусии, ще се правят премиери, включително на книгите на Петя и за Петя. Специфичното в него ще бъде рубриката “В диалог с Петя” – творци да влизат в диалог с творческото наследство на Петя, което е и многожанрово, и многообемно. Идеята е кърджалийският Литературен салон да пътува и гостува в различни градове на страната , каза М. Дългъчева от СБП.
Ще се канят не само поети и писатели, но и художници /в архива на Петя се съхраняват нейните рисунки/, композитори и певци /за Българско радио Петя написа над 60 песни/, сценаристи /”Сабята на щурчето” и “Лунчо от Луната” са добре познати на зрителите на кино “Култура”/ , драматурзи /Петя е автор на 12 пиеси за деца, които се играят и на професионални, и на самодейни сцени/ ,сподели К. Чолакова – секретар на НЧ”Обединение”.
Дом на литературния салон стана НЧ “Обединение” – Кърджали, а първи в “Диалог с Петя” влязоха родопската поетеса Роса Соколова , автор на няколко поетични книги, и Елица Мавродинова – лауреат на наградата “Петя Дубарова” и на тазгодишната “Дамян Дамянов”.
Гостите присъстваха и на премиерата на компютърното шоу "Приказките на Петя - 1"./”Сабята на щурчето”/.
Поздравителни адреси до първите участници на литературния салон изпратиха синът на писателката Росен Караколев и авторката на портрета на Петя заслужилата художничка на Русия Лилия Сокуренко .
Художникът Емил Пенчев, автор на статуетката на Националната награда за детска литература “ П. Караколева ", също бе сред гостите.
Промоцията на първата стихосбирка “Спектъра на бялото “на Елица Мавродинова събра много любители на изящната словестност през втората литературна вечер . По време на третата среща Мая Дългъчева от Стара Загора и Камелия Кондова от Добрич четоха свои стихове. В авторския рецитал се включиха и местни творци.

Още снимки
 Прочитания: 2781 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign