Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Белите брези" събират млади астрономи от страната

 23 Юли 2008

От 24 юли до 7 август в местността “Белите брези” ще се проведе 38-та Лагер –школа по астрономия и астрофизика. В нея ще участват 50 ученици и студенти от страната. Програмата включва лекции, семинари и нощни наблюдения на интересни явления и обекти. Лектори ще бъдат университетски преподаватели, астрономи и астрофизици - ст . н . с .д-р Таньо Бонев - директор на Института по астрономия към БАН, Владимир Голев –ръководител на кадетра “Астрономия “ към СУ “Св. Климент Охридски”, проф. Димитър Съселов от Харвардския университет, САЩ , неговият докторант Светлин Тасев и др.
Школата се организира от клуб “Вега” към Астрономическа обсерватория –Кърджали в партньорство с община Кърджали. Финансова подкрепа осигурават фирми от София и Кърджали и българи, живеещи в чужбина.
Младите астрономи от страната ще участват в нощни наблюдения, ще могат да проследят и предстоящото на 1 август частично лунно затъмнение. Осигурена е съвременна цифрова техника и нови телескопи. По време на двуседмичния престой ще стартира и подготовката за предстоящия 40-годишен юбилей на Школата. Вече се събират мнения на участници в нея, обмислят се варианти и за отбелязване Годината на астрономията –2009-та.
Историята на Школата по астрономия започва през топлото и слънчево лято на 1970г. на една широка поляна в местността "Белите брези". Тогава 30 -те млади ентусиасти са “въоръжени” само обикновени телескопи. Началник на лагера е току-що завършилият специалността астрономия Славей Златев, а научен ръководител - асистента от Катедра Астрономия към Софийския университет Симеон Владимиров.


 Прочитания: 2632 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign