Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За първи път изложба от икони представя Източните Родопи

 23 Юли 2008

Изложба “Икони от Източните Родопи 16-18 в.” бе открита на 1 юли в скалния Аладжа манастир край Варна. Тя се реализира по инициатива на двата музея – РИМ- Кърджали и РИМ-Варна.
За първи път музеят на Източните Родопи представя своя изложба във Варна като показва уникални икони и йерусалимии. Автор на изложбата е Валерия Сариева, организирала проучвателската и събирателска експедиция през втората половина на 80- те години на 20 век.
Със съдействието на ст. н. с. ІІ ст. докторът по изкуствознание Теофана Матакиева- Лилкова от Националния Исторически Музей тогава са изследвани църкви, разположени в крайните дялове на Източните Родопи, в диоцеза на Пловдивската митрополия.
От всички проучени черкви особено интересни са храмовете от 19 век, където са открити и средновековни икони. След тяхната консервация и реставрация уверено може да се каже , че те са свидетелство за най-добро качество на художествен живот в Източните Родопи през периода 16 – 18 век.
Това са творби, изпълнени с голямо майсторство. Талантливи зографи са оставили продукция, вярна на композиционното решение, колорит и общо въздействие на иконите от този период с характерното за тях подчертано монументално решение, с обилието от злато, коментират специалистите .
Не на последно място, някои от тях са с ктиторски надписи и точно датирани, с което внасят документална точност сред художествената продукция за това време.
Включените в изложбата икони са значима част от културното наследство от епохата на Късното средновековие и Ранното възраждане, част от големите богатства, които пази този дял на планината.
Представените икони в Аладжа манастир са от фонда на РИМ Кърджали, те са открити в две църкви в Ивайловградско “Св. Атанасий” в с. Бялополяне и “Св Георги” в с. Драбишна.
Изложбата ще остане до 15 септември. Интересът към нея е голям, още в първите дни тя е посетена от много варненци и туристи.

Още снимки
 Прочитания: 2635 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign