Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Библиотеки обновяват фондовете си

 10 Юли 2008

12 библиотеки в община Кърджали ще попълнят фондовете си през 2008.Те ще получат финансиране от Министерството на културата за закупуване на книги и други информационни източници по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. В момента се изготвят договорите , очаква се новите заглавия да постъпят в началото на септември .
Основната цел на програмата е да се активизира интересът към книгата и четенето и да съдейства за развитието на библиотеките като основни центрове на духовност, придобиване на знания и информация.
12 са одобрените проекти на библиотеки в община Кърджали . Сред тях има училищни, читалищни и общински .
Училищната библиотека в СОУ”П.Р. Славейков “ – ще получи 14 703 хил. лв., библиотеката на читалище “Юмер Лютви “-10 990 хил .лв., по около 1000 хил.лв. ще получат СОУ”Владимир Димитров -Майстора “ и ПГ по туризъм .
Най-голяма субсидия спечели РБ”Н.Вапцаров “-18 347 хил. лв.
Вече три години най – голямото книгохранилище в област Кърджали участва в програмата на МК за попълване и обновяване на фондовете си .Това се превърна в сериозен стимул за библиотечните работници редовно да следят, както читателските интереси и търсения , така и тенденциите в книгоиздаването в страната. Чрез участието си в обявените 5 конкурсни сесии от 2005 до 2007 г , библиотека “Н.Вапцаров” Кърджали обнови и обогати фондовете си с 2 500 тома / на стойност около 16 хил. лв. / научна и справочна литература , с едни от значимите произведения на класическата и съвременна българска и чужда художествена литература . По този начин се увеличи възможността за привличане на повече читатели и най- вече на младото поколение към библиотеката като център за духовност .


 Прочитания: 1924 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign