Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предоставят компютри на библиотеки в областта

 28 Юли 2008

От няколко години всички работни места в РБ”Н. Вапцаров” Кърджали постепенно се автоматизират. Със закупената компютърна и копирна техника е изградена локална мрежа. Има създадени и читателски места с достъп до интернет .В скоро време ще приключи и въвеждането на модул “Обслужване на читателите”.
Всички нови книги, постъпващи в библиотеката от 2004 г., вече се вписват в електронен каталог. Досега по този начин са обработени над 4500 заглавия. Предстои поетапно да бъдат включени всички книжни единици след 2000 г., съобщи Сирма Евтимова –завеждащ отдел ”Комплектоване на библиотечните фондове “.
Автоматизацията ще обхване всички отдели- заемна за възрастни ,читалня, детски отдел, комплектоване и обработка на книгите, изкуство и др. По този начин се съкращава времето за извършване на справки, а читателите получават по –пълна информация за търсените от тях заглавия в областта на научната , справочната и художествената литература.
Новата техника улеснява работата в библиотеката и подобрява обслужването на читателите,
позволява по-бързо проследяване на определено заглавие, срока на връщане на книгите ,поръчване на литература от други библиотеки ...
Регионална библиотека “Н.Вапцаров” Кърджали има почти 50-годишна история. Във фонда се съхраняват над 270 000 единици-книги , вестници, списания, графични и нотни издания, грамофонни плочи и др.
В момента е в ход подготвителната фаза по Програма “Глобални библиотеки -България", съобщи Ивета Филипова -методист в РБ"Н.Вапцаров “Кърджали.
Проектът цели да осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез свободно ползване на Интернет и на други информационни технологии, за да могат българските граждани да се интегрират в глобалното информационно общество. Подготвителната фаза включва проучване състоянието на обществените библиотеки като се определят нуждите им от технологично обновяване, обучение на персонала, ремонт и обзавеждане. Извършва се и оценка на състоянието и нуждите на обществените библиотеки на територията на община Кърджали и областта. Включени са 3 анкетиращи екипа, всеки съставен от един експерт - библиотекар и един експерт по информационни технологии. Проучването цели да даде обща представа за кандидатстващите 54 библиотеки от област Кърджали.
Първата фаза трябва да приключи през ноември, а същинската да стартира през януари 2009 година.
Партньори по тази програма в България са Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници и Националното сдружение на общините в Република България.


Още снимки
 Прочитания: 2453 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign