Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха Международната година на астрономията в Кърджали

 09 Февруари 2009

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и директорът на Астрономическа обсерватория „Славей Златев”- Агоп Узунбохосян откриха в петък Международната година на астрономията в Кърджали.
Астрономията все още не е достатъчно популярна и първото нещо, което трябва да направим е тя да стане елемент от културата на хората. Ние трябва да върнем на младите хора интереса към тази наука, а чрез новите цифрови технологии да им предоставим едно вълнуващо "звездно пътуване" в необятния космос, подчерта в изложението си директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян. Тези възможности ни дава 2009 година- Междунорадна година на астрономията и ние ще се опитаме да ги реализираме, каза още г-н Узунбохосян.
Кърджали е от малкото градове, в които има запазена Астрономическа обсерватория. През годините, въпреки финансовите затруднения, ние успяхме да я съхраним, за да може и днес тя да продължава да скъсява дистанцията между хората и космоса, каза пред присъстващите кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той обяви, че съвместните проекти между Община Кърджали и Астрономическа обсерватория „Славей Златев” вече са три. Реализиран и работещ в определен пробен период е съвместният проект с БАН за космически мониторинг за замърсяване на атмосферния въздух над града. Реализира се и нов проект за космически анализ на почвените и климатични характеристики, нивата на осветеност на земната повърхност и нивата на валежите. Получените данни ще бъдат предоставени на експерти и научни ръководители от Земеделския колеж в Кърджали. Очакванията са те да ги използват, за да подготвят анализ на най-благоприятните райони за отглеждане на различни от традиционните култури за региона.
С идеята да бъдат дефинирани благоустройствените проблеми на града и в помощ на изграждащите се големи инфраструктурни проекти е реализиран и трети съвместен проект. Той представлява снимка на Кърджали в радиус от 5 км. и точност до 5 м.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис изрази надежда, че съвместната работа между общината и обсерваторията ще продължи. След официалното откриване на Международната година на астрономията инж. Азис разгледа с интерес изложбата с астрофотографии -дело на участниците в Националната лагер –школа по астрономия и астрофизика „Бели брези” и надникна през телескопа на обсерваторията.
2009-та е обявена за международна година на астрономията от ЮНЕСКО и ООН. Историческият повод за това е навършването на 400 години от първото астрономическо наблюдение през телескоп на Галилео Галилей.
Годината в Кърджали ще бъде отбелязана с над 20 прояви, включени в програмата на Астрономическа обсерватория „Славей Златев”.
През този месец кърджалийските деца ще се включат във втория кръг на Националната олимпиада по астрономия, ще бъде реализиран и представен календар на астрономическите открития и нови публикации по темата. Вече тече конкурс „Нарисувай небето” за ученици от 5-ти до 7 клас, резултатите от който ще бъдат обявени през май.
През март предстои поход до археоастрономически обект в деня на пролетното равноденствие и лекция за археоастрономията, а през април - участие в Националната конференция по астрономия.
За всички кърджалийци и гости на града Астрономическата обсерватория е подготвила още много изненади през всеки един месец до края на 2009г.-Международна година на астрономията.

Още снимки
 Прочитания: 2126 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign