Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Различни, но заедно в Европа

 12 Февруари 2009

Възпитаниците на ПГ по икономика “Алеко Константинов” Кърджали представиха един уникално–виртуален, аудио–визуален и творческо- импровизационен концерт под надслов “Различни, но заедно в Европа“. Това е своебразен спектакъл - пътешествие от всичко чуто, преживяно и видяно по време на пътувания, свързани с производствената практика на учениците в три страни от ЕС–Италия, Испания и Австрия.
Подготовката за спектакъла продължава няколко месеца по спечелен проект “Да направим училището –привлекателно място за младите хора“. Целта на проекта е интегрирането в обществото на ученици с различен етнически произход чрез участието им в извънкласни и извънучилищни изяви. Около 160 деца, обхванати в три студия–театрално, музикално и танцово, имаха възможност да се запознаят с тайните на различните изкуства, да покажат своите таланти, да открият неподозирани от самите тях творчески качества. Съвместната работа помогна на младите хора да развият умения за работа в екип и да общуват, особено полезно това се оказа за децата – билингви, които учат в училището, коментира ръководителят на проекта и директор на ПГ по икономика Кера Петрова.
Проектът се финансира от Европейския социален фонд и е с бюджет 25 541 лв. По време на продължилото няколко месеца обучение гимназистите получават както теоретични познания по трите изкуства, така и практически умения. Проведен е и кастинг сред всичките 160 ученици, включени в театралното, танцовото и музикално студия. Най – добре представилите се от тях 45 момчета и момичета участват в подготовката на концерта -спектъкъл “Различни, но заедно в Европа“.
Реализацията на концерта - спектакъл е поверен на режисьора Гълъб Бочуков, хореографията е на Гинка Захариева, а музикалното оформление на Мариана Проданова.
“Различни, но заедно в Европа“ е наистина един особен спектакъл, благодарим за помощта на ръководителите на трите студия – преподавателите Кирила Бобчева, Петя Николова и Ваня Деликирова, изненадан съм с какво огромно желание децата репетираха. При подготовката получихме и ценна помощ от посолствата на трите държави Испания, Италия, Австрия -дискове с музика, образователни филми, рекламни материали, сподели г-н Бочуков.
Многобройната публика аплодира изпълненията на младите таланти, които се превъплъщаваха в ролите на известни исторически и литературни герои –Колумб, философа Сенека, Дон Кихот, Санчо Панса, Мария Тереза, Моцарт … Участниците демонстрираха и много добри вокални умения, танцуваха тарантела, фламенко, виенски валс и български хора.
Гости на концерта-спектакъл бяха ученици от други кърджалийски училища, директори на учебни заведения, представители на РИО, родители. Всички те са единодушни, че подобни прояви трябва по - широко и трайно да присъстват в училище и в живота на младите хора, защото само така може да се противодейства на агресията, улицата и разпространението на дрога сред подрасващите.
На 13 февруари спектакълът “Различни, но заедно в Европа“ ще бъде представен извън Кърджали. С него възпитаниците на ПГ по икономика “Ал. Константинов“ ще гостуват на съучениците си от Икономическата гимназия в Смолян.


Още снимки
 Прочитания: 2383 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign