Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изкуството умножава и спасява от забрава любовта

 13 Февруари 2009

В навечерието на Световния ден на влюбените - 14 февруари кърджалийските творци ще направят своя малък поклон пред вечността на любовта и изкуството.
От 17.30 часа в Арт галерията на бул. “Тракия” ще бъде открита изложба – четене под надслов “Да се влюбиш в Кърджали”. Организатори на проявата са РБ “Н. Вапцаров” и Младежки център “Кръг”-Кърджали.
Това е една нестандартна изложба, вдъхновена от писмо на известната художничка Станка Димитрова, писано преди 47 г., в което открихме нейно “обяснение в любов” към града ... “ …от сълзите ще разтворя най – хубавите и топли краски, за да обрисувам Кърджали, да му покажа колко го обичам, колко всъщност обичам неговите хора и живота…”, коментира Радост Николаева - директор на Арт движение “Кръг”.
Тя сподели, че експозицията съдържа около 20 “ картини – платна”, изписани автографски с мисли и впечатления на известни личности, свързани по някакъв начин с Кърджали, превърнали се вече в част от културната памет на града. Сред тях са имената на краеведката Мара Михайлова, Вълчо Табаков, балетиста Хикмет Мехмедов, поетесата Петя Караколева, големия български артист Любимир Кабакчиев, Кирила Герджикова, Теофана Текелиева, музиканта Иво Папазов - Ибряма, Г. Райчевски, биоложката Стефана Василева и др.
“Просто нямаш никакъв шанс да не обичаш Кърджали” споделя скулпторът Зиатин Нуриев, а поетът Георги Талев ни е оставил своето откровение “Поетите винаги са събирали прашинките любов като един вечен любослов в сърцата си, но не само за себе си, а и за другите“.
След откриване на изложбата вечерта ще продължи с литературно четене в Културно-методичния център към РБ “Н. Вапцаров“ с разговор за измеренията и езика на любовта, с авторски рецитал, музика и специално подготвените “любовни” епиграми на доайена на хумористите Тодор Мухтаров. Заедно с това ще бъде честван тържествено и 50-годишния юбилей на кърджалийския писател Георги Величков, роден на 14 февруари.

Още снимки
 Прочитания: 2299 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign