Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Взаимодействие и координация между институциите

 18 Февруари 2009

Днес по покана на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис се проведе среща във връзка с предстоящите избори за избор на представители в Европейския парламент от Република България и избиране на народни представители.В работната среща участваха окръжния прокурор Светослав Лазаров, директора на ОД на МВР Стефан Ангелов, зам.-областния управител Начо Ковачев, представители на РПУ-Кърджали и екипа на кмета. Тема на разговорите беше взаимодействието и координацията между местната власт и териториалните звена на държавните институции, за да се осигури опазване на обществения ред и недопускане на напрежение сред обществеността на община Кърджали.
Инж.Азис изрази опасенията си, че в навечерието на изборите Кърджали отново ще бъде предпочитана политическа сцена от политическите партии. Координацията между властите в момента не е на нужното ниво, беше неговата констатация по повод проведения незаконен митинг на „Атака” в петък в центъра на Кърджали. Нямаше намеса и не бяха предприети решителни мерки от страна на полицията за изпълнение заповедта на кмета, с която се забранява провеждането на митинга, посочи инж.Азис. Според него в случая е имало разминаване в действията на МВР и очакванията на хората от Кърджали. Неизпълнението на заповедта от страна на органите на реда е създало условия за нарушаване на обществения ред.
По време на няколкочасовите прояви на депутати и привърженици на „Атака” в Кърджали и с.Опълченско имаше три сложни ситуации, които можеха да доведат до нежелани конфликти. Като институции ние трябва да спазваме законите , нищо друго не се иска от нас, подчерта инж.Азис.
Окръжният прокурор С.Лазаров посочи, че полицията е трябвало категорично да изпълни заповедта на кмета. Директорът на ОД на МВР Ст.Ангелов обясни, че силите на реда се стремели да не допуснат нарушение на обществения ред и не даде еднозначен отговор за неизпълнението на заповедта за забрана на митинга.
Кметът и областният управител ще инициират среща на институциите с представители на политическите сили преди началото на предизборната кампания, стана ясно по време на срещата.


 Прочитания: 2098 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign