Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Да помним това, което ни завеща Левски

 19 Февруари 2009

19 февруари винаги събира хора от различни поколения, представители на държавни и общински институции, творци, политици, общественици, за да почетат паметта на великия възрожденец, завещал ни непреходните идеали за свобода и равенство, за човечност и истинско служене на народа.
Двама изявени наши съвременни изследователи -журналистката Велислава Дърева и историкът Стоян Райчевски участваха в дискусия в Кърджали под надслов "Искам да изляза преди времето", посветена на Апостола.
Искаме тази вечер да поговорим за Левски с думи прости, без клишета, да си припомним неговите послания и завети, които го превръщат във велик демократ, а българският народ определи за свой най –велик син, сподели в началото на срещата главният редактор на в. “Нов живот” Иван Бунков.
Животът, гибелта и безсмъртието на Левски са не просто тема на моите журналистически и исторически изследвания, Левски е моят живот, така започна емоционалното си експозе за Апостола Велислава Дърева, сценарист на почти всички филми у нас за Дякона. Според нея в Устава на БРЦК В. Левски е поставил основите на Търновската конституция, една от най - модерните и демократични за времеето си конституции в Европа. Апостолът ни завеща и това, което днес е особено важно - да градим, а не да съсипваме, той е пример за висок морал, за безкомпромисно харчене на държавни средства.
Ако погледнем живота на Левски, той повтаря този на Исус, Левски е нашият светец. Дълго време предпочитахме революционера, после духовника, след това държавника, а той е всичко това заедно. Неговата сила е в неговото триединство.
Левски даде на историята нов век, на държавата- предначертание, на народа ни - смисъл и бъдеще, а на човека възвърна божествените права, сподели още известната публицистка г-жа Дърева и припомни посланията на Апостола за равенството на всички без разлика на народност, вяра, раса и отговорността на тези, които са се посветили в служба на хората.
В разговора за Левски снощи в Кърджали участва и историкът Стоян Райчевски. Пред присъстващите той изтъкна величието на Апостола, неговите идеи “за чиста и свята република“, изпреварил по този начин с десетилетия други големи европейски мислители, приносът му за бъдещото държавто устройство на свободното отечесто.
Г-н Райчевскси съобщи, че подготвя книга за Левски и по–точно за живота и съдбата на неговите братя, които също са участници в национално –освободителните борби, но са забравени както много други въстаници, поборници и сподвижници на Левски, след Освобождението.
На срещата присъстваха областният управител инж. Ангел Коджаманов и заместниците му, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и неговият екип, председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, омбудсманът Хакиф Емин, общински съветници, директорът на ОД на МВР Стефан Ангелов, кметовете на Кирково, Черноочене и Момчилград, зам.-кметове от Крумовград, ръководители на държавни институции, представители на политически партии, обществени организации, училищни директори, граждани и общественици.
Чрез специално подготвена мултимедия кърджалийските художници представиха богат документален и снимков материал за живота и делото на Дякона, бяха показани и репродукции на най –известните живописни платна, графики и потрети на Левски. Младите музиканти от оркестъра на в. “Нов живот“ - трио "Перперикон" изпълни класически пиеси на наши композитори.Още снимки
 Прочитания: 2098 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign