Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза 136 години от гибелта на Апостола

 20 Февруари 2009

Една от най-тъжните дати в българската история, 19 февруари, отново събра снощи много кърджалийци пред паметника на Васил Левски, за да си спомнят, да почетат и да се преклонят за пореден път пред паметта на Апостола.
Представителните отряди на училищата, водени от знаменните групи ,бяха заели своите места много преди началото на ритуала. В почетен шпалир пред паметника на Апостола застанаха младите гвардейци –ботевци, а духовият оркестър на общината засвири тържествен марш.
За делото и личността на Левски говори кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
“ Всяка нация има своите големи мъже. Нашата нация има своя Васил Левски. За хора като Левски, казва професор Николай Генчев, диктаторите и тираните са създали затвори, куршуми и бесило. Защото пред великаните като Левски “гордите духом благоговеят, мижитурките потръпват от стеснение , а мизантропите и тираните немеят от страх и омраза”, каза пред присъстващите градоначалникът и допълни:
“Нека поне в ден като днешния да спрем, да си поемем дъх и за минута да забравим скандалите в личното и държавното ни пространство. Нека поне за минута всички заедно повярваме, че и такъв живот като на Апостола може да се живее - живот, отдаден на идеята за общото благо, а не на личната полза, на идеалите, а не на парите, на себеотрицанието, а не на егоизма. Да сведем глава с уважение и благодарност и да помълчим пред великото дело на Васил Левски “.
С минута мълчание всички присъстващи почетоха паметта на Васил Левски. Поднесени бяха много венци и цветя от държавни и общински институции, политически партии, граждански сдружения, учебни заведения и граждани.
На церемонията присъстваха областният управител Ангел Коджаманов, председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, директорът на ОД на МВР комисар Стефан Ангелов.


 Прочитания: 2718 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign