Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът се срещна с посланика на Италия

 24 Февруари 2009


Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис проведе работна среща на 23 февруари/понеделник/ с Посланика на Италия в България Н.Пр.Стефано Бенацо.На срещата в италианското посолство в София продължила близо час бяха коментирани въпроси от различно естество, касаещи възможностите за взаимодействие в сферата на икономиката, културата и туризма и съвместни инициативи във връзка от 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Италия.
Инж.Азис запозна домакина с два проекта - „Живо наследство” и „Как по-добре да опазя живота си при бедствия и аварии”, при чието реализиране община Кърджали е партнирала с италиански общини, в момента се очаква одобрение за трети съвместен проект с Италия.
В ГПЧЕ”Христо Ботев” в града като втори език се изучава италиански, децата също реализират общ проект със свои връстници от Италия, сподели кметът.
Италианският бизнес стъпва в Кърджали в лицето на УНИЛЕНД и УНИЕКО, които са основният изпълнител на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, чието строителство ще стартира в близките седмици. Очаква се и привличане и на друга италианска фирма-инвеститор в автомобилния бранш чрез посредничеството на фирма „Теклас”. Кметът запозна дипломата и с намеренията на общината да реставрира т.н. римски мост край с.Ненково.
Н.Пр. Стефано Бенацо пое ангажимент да съдейства на община Кърджали за установяване на контакти с общини от Италия, с които да се сключат договори за сътрудничество и побратимяване. Според него установяването на подобни контакти ще помогне за създаване на по-близки отношения между двете страни в областта на икономиката, културата, обменът ще бъде полезен при опазване на културно-историческото наследство и развитието на туризма.
Посланикът беше на двудневно посещение в община Кърджали през октомври м.г., придружаван от 10-членна делегация, която включваше представители на бизнеса, консула на Италия в Пловдив, директора на Италианския културен институт в София. Проведени бяха срещи с деловите кръгове в Кърджали, културни дейци, гостите разгледаха Перперикон и Регионалния исторически музей.


 Прочитания: 1930 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign