Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дискусия за миграцията в Кърджали

 24 Февруари 2009

Икономическите ефекти на емиграцията в Кърджали бе тема на обществена дискусия, организирана от Центъра за антропология на местата и комуникациите към Научно изследователски сектор на СУ "Св. Климент Охридски".В нея участваха представители на различни държавни институции, местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и журналисти. Участие в срещата взе и Ширин Сюлейман -директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Кърджали.
Д-р Мила Манчева представи данни от проведено две годишно проучване по темата. Според тях от 1998г. до сега населението на община Кърджали е намаляло близо с 40 %-от 110 308 на 68 676 души. За областния град данните сочат, че населението е намаляло с около 17 % и днес в Кърджали живеят около 45 000 души.
Предварителните наблюдения за Кърджали сочат интензивен и постоянен приток на т.н. семейни мигрантски парични трансфери и засилен приток на инвестиционни трансфери от 2001г. насам.
В рамките на вчерашната дискусия стана ясно още, че основните групи емигранти в община Кърджали са три. Най-голяма е групата мигранти заселници в Турция, следвани от групата на дълготрайните мигранти в страни от Западна Европа и сезонните мигранти.

Още снимки
 Прочитания: 2077 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign