Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пазарът на производителите чака плащане от САПАРД

 27 Февруари 2009

Към началото на месец март „Пазар на производителите - Кърджали” ЕАД трябва да започне погасяването на лихвите по кредита за изграждането на пазара. Тъй като Програма САПАРД няма плащания по реализирания проект натрупаните лихви са близо 950 хил.лв., заяви кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Според него към така създадената ситуация трябва да се работи в няколко посоки. В очакване на възобновяването на плащанията по САПАРД бе предприета продажба на 2,5 дка. от капитала на „Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД. Решението бе поставено на гласуване по време на проведеното заседание на общински съвет Кърджали на 26 февруари. Предложението бе направено заради затрудненото положение, в което се намира дружество от неизплащането на средствата по програма САПАРД и забавянето на плащанията на вноските към банката, от която теглено кредит за изграждане на съоръжението. Още в началото на дебатите на така направеното предложение от опозицията изразиха своето несъгласие относно продажбата.От трибуната на местния парламент бяха направени изказвания, в които се твърдеше, че проекта е замразен и че има проверка от ОЛАФ както за самия проект така и за конфликт на интереси.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис опроверга твърдението за замразяване на обекта и лично връчи на всеки един от общинските съветници ксерокопия от сайта на Държавен фонд „Земеделие”, в който под идентификационен №290501200202 е поставен "Пазар на производителите - Кърджали" ЕАД, като неплатен със субсидия в размер на 4 285 875,00лв.
Изпълнителният директор на „Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД – Лютви Ахмед отрече нападката, че не са били изпратени исканите материали до Разплащателна агенция София. Дори е имало забележки по 10 точки. Ставало въпрос предимно за допуснати технически грешки при обмяната на информация между фирмите изпълнители, ръководството и Изпълнителна агенция САПАРД. Девет от тях вече са били отстранени, оставало само едно изискване, по-което се работело.
От продажбата ръководството се надява да събере достатъчно средства, които да покрият натрупаните задължения в размер на близо 1 млн.лв.
За изграждането на новият Пазар на производителите в Кърджали бе теглен заем от банка „Алианц” България в размер на 10 млн.лв. До момента на банката са върнати близо 2 млн.лв., представляващи ДДС. Така към месец август 2008г., когато процедурно и документално приключи изграждането на пазара, задълженията на общината по кредита са в размер почти 8 млн. и 400 хил.лв. В тях не са включени дължимите лихви от около милион. Още в края на миналото лято търговското дружество „Пазар на производителите - Кърджали” ЕАД е депозирало искане за проверка и плащане след приключване на инвестицията.
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заяви още, че в един по-късен етап дружеството „Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД ще може по съдебен път да изиска натрупаните лихви да бъдат потърсени не от общината или дружеството, защото причината за забавянето на плащанията не са по вина на ръководството. Същевременно стана ясно, че гратисния период за започване на погасяването е удължен с още три месеца от банката кредитор.
Кърджалийският проект не е единствения, чието изплащане на средствата се бави. За цялата страна тези проекти са близо 700. Ако забавянето по САПАРД продължи съгласно Постановление 240 на Министерски съвет средствата трябва да бъдат изплатени от държавния бюджет. Прочитания: 2014 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign