Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Конкурс

 27 Февруари 2009

Готово е техническото задание за обявяване на конкурс за оформление на пространството около бившия паметник на Георги Димитров в центъра на Кърджали, това обяви на пресконференция кметът инж. Хасан Азис.
Две са основните изисквания, които общинското ръководство е включило в условията на конкурса. От една страна, пространството да се оформи като място за провеждането на по-големи обществени и публични прояви. Заедно с тази обществена функция в бъдещия архитектурен ансамбъл да се впише по подходящ начин и обединителен символ.
До конкурса се стигна след няколко месечно обсъждане, организирано от Обществена комисия с председател арх. Станислав Луков. В нея бяха привлечени представители на различни професионални гилдии - архитекти, художници, журналисти . Участваха също изявени общественици, духовни лица и общински съветници. След проведени седем заседания Комисията представи своето становище. В него са обобщени и всички предложения, събрани чрез анкети и допитвания на граждани, публикации в пресата и интернет форума на общинска администрация.
През седмицата арх. Станислав Луков официално запозна медиите с работата на Обществената комисия и с препоръките, дадени на общинското ръководство за оформяне на пространството на бившия паметник на Г. Димитров. Според него гранитните колони от стария паметник трябва да бъдат запазени и се впишат хармонично в нова форма. Пространството трябва да бъде оформено с две лица към бул. България и към ул. Републиканска с оглед изграждането на бъдещия парк “Арпезос” и съобразено със съществуващите сгради в съседство, да бъде многофункционално и да е притегателно за кърджалийци.
Поради множеството подадени предложения за символ, който да заеме мястото на бившия паметник, Комисията препоръча обявяване на конкурс за изработване на идеен проект като се поканят за участие изявени творци- скулптори, художници, архитекти и др.


 Прочитания: 1893 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign