Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"България в пълен блясък" гостува в Кърджали

 27 Февруари 2009

Национален дарителски фонд “13 века България“ представя в Кърджали над 70 цветни фотопана на манастири, църкви, исторически паметници, свързани с разпространението на християнството по нашите земи. Експозеицията “България в пълен блясък“ е разположена на двата етажа на Регионалния исторически музей и снощи бе официално открита от директора на Фонда Тошо Пейков. Част от представените исторически паметници са в специалния регистър на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство, каза г-н Пейков, който е и автор на фотоизложбата.
Цветните пана са с размери сто на седемдесет сантиметра. Изложбата "България в пълен блясък" е представена и извън страната, където се посреща с голям интерес - Берлин, Будапеща има и покани да гостува в Брюксел, Одрин, Букурещ.
В момента експозицията пътува из нашата страна, тя е обиколила вече няколко града, а Кърджали е един от първите.
Заедно с представянето на изложбата Национален фонд “13 века България“ прави и дарения на български училища.
ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“ Кърджали получи фотоси на иконата на създателите на славянската азбука, зографисани от майстор от Самоковската школа и две пана с букви на глаголицата и кирилицата. Заедно с това той предостави на учениците специален календар и рекламни материали. В скоро време икона на Борис Първи ще бъде дарена и на храма в Момчилград, съобщи г- н Пейков. Фотоизложбата “България в пълен блясък” ще остане в РИМ Кърджали и през следващите 10 дни. Проявата е част от програмата на Община Кърджали по случай Националния празник –3 март.

Още снимки
 Прочитания: 1878 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign