Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Младите таланти на България

 10 Април 2009

В Националната програма за отбелязване на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България е заложена Национална изложба на тема «Младите таланти на България». Изложбата е подредена в Народната библиотека «Св.Св. Кирил и Методий» и може да бъде видяна до 17 април. В нея са представени всички медалисти на България, участвали в международни олимпиади и състезания. Град Кърджали достойно е представен с възпитаника на ГПЧЕ «Христо Ботев» Джелил Руфат.
Многобройни са наградите на Джелил в областта на физиката, астрономията и математиката на национално ниво. Успехите на Джелил Руфат продължават на международно ниво. Той защитава честта на България на международна олимпиада по астрономия в Украйна, където печели първа награда и златен медал. Участва на Петата Международна олимпиада по асторномия на английски език, проведена в Москва и получава престижната награда Диплом-ІІ ра степен и сребърен медал сред жестока конкуренция на състезатели от шест страни: Индия, Бразилия, Русия, Армения, Швеция и България.
Всички тези награди го мотивират да се яви на конкурса, организиран от Фондациая «Св.Св. Кирил и Методий», където след полагане на сериозни изпити по физика, математика, биология, химия и английски език той печели стипендия, за да продължи обучението си в колежите на Обединения свят в Норвегия. Продължава образованието си в университета в Принстън – космическо аероинженерство, учи една година в Оксфорд и понастоящем е докторант в Калифорнийския технологичен университет. Негов преподавател по физика в гимназията е Иванка Шопова, а научен ръководител е Бончо Бонев, преподовотел по астрономия в Астрономическа обсерватория «Славей Златев» град Кърджали. Успехите на Джелил мотивират стотиците възпитаници на ГПЧЕ «Христо Ботев» да съизмерват талантите си и постиженията си с него, не само у нас, но и на международни изяви.
Днес, когато България представя Националната изложба на тема «Младите таланти на България», организирана от Министерството на образованието и науката, името на възпитаника на ГПЧЕ «Христо Ботев» град Кърджали се откроява, защото неговите успехи продължават и се превръщат в стимул за младото поколение на град Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2338 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign