Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Нови национални отличия по математика за Кърджали донесе „Славейков”

 10 Април 2009

Три национални грамоти за отлично представяне спечелиха математици от СОУ „П.Р.Славейков” с научен ръководител Вълчо Милчев. Мария Петкова, Маринела Петкова и Джансуа Али бяха отличени с най-високата оценка в силната конкуренция на 117 ученици от 27 училища на 19 града в страната. С грамоти за много добро представяне бяха наградени Гюлбеяз Ахмед, Александър Шопов и Даниел Иванов. Общо 77 проекта по математика и информатика „се сражаваха” пред журито в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика в България.
Единадесетокласничката Мария Петкова за четвърти пореден път бе на върха и категорично заслужи най-голямото отличие, което се присъжда на това състезание – грамотата за отлично представяне. Нейната разработка и защита по темата „Окръжност и многоъгълник върху целочислена решетка” предизвика множество похвали от журито. Бе изтъкнато, че проектът на Мария има качества, които го правят готов за публикуване и подходящ за подготовка на националния ни отбор по математика.
Грамоти за отлично представяне получиха и две осмокласнички на СОУ „П.Р.Славейков” - Маринела Петкова и Джансуа Али. Те дебютираха в екип с темата „Лица и неравенства в триъгълник”.
С грамоти за много добро представяне бяха отличени осмокласниците от СОУ „П.Р.Славейков”: Гюлбеяз Ахмед с проект „Разместване на лица” и екипът Александър Шопов и Даниел Иванов с темата „Малката теорема на Ферма”.
Мария, Джансуа и Маринела са поканени за участие в Лятната изследователска школа на разноски на УчИМИ. В продължение на три седмици те, заедно с другите първенци Националната конференция ще бъдат обучавани от елитни специалисти от БАН. Школата се организира от Ученическия институт по математика и информатика и по традиция е с продължителност от три седмици.
Лятната изследователска школа на УчИМИ се организира за девета поредна година по подобие на международната изследователска школа в САЩ /RSI/, щата Масачузетс. Българският представител в шестседмичната школа през лятото в САЩ се определя измежду първенците на Ученическия институт по математика и информатика. Тази година това е ученикът Георги Керчев от Софийската математическа гимназия /СМГ/. Той бе утвърден след събеседване в БАН. Мария Петкова от СОУ „П.Р.Славейков” досега два пъти е била номинирана за участие в интервю за определяне на българските ученици за RSI.
Още снимки
 Прочитания: 2158 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign