Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали посрещна благодатния огън

 21 Април 2009

Стотици кърджалийци изпълниха храмовете в неделя, за да запалят свещ за здраве и се поздравят с Възкресение Христово. Заедно с жителите на града бяха и много гости и туристи от страната.
В нощта на събота срещу неделя в двора на централния градски храм “Св. Георги” бяха дошли много християни, за да посрещнат благодатния огън. Половин час преди полунощ енорийският свещеник отец Петър и придружаващите го пристигнаха в Кърджали от летище Граф Игнатиево, където Пловдивският митрополит Николай донесе нетленната Христова светиня от Йерусалим.
Сред огромното множество пред храма бяха областният управител инж. Ангел Коджаманов, кметът инж. Хасан Азис и д-р Тодор Черкезов - член на църковното настоятелство.
В 12 часа тържествен камбанен звън възвести Възкресението на Спасителя.
Христос Возкресе! Нека тази светлина, запалена на хиляди километри в гр. Йерусалим, града на Бога, освети душите ни, нека любовта и доброто изпълват сърцата ни и дните ни, каза отец Петър. Той съобщи, че митрополит Николай първо е предоставил благодатния огън на миряните от кърджалийската енория като израз на силната им вяра и защото на Кърджали светлината най- много трябва. Нека Господ Бог дава мир и разбирателство на нашия град, каза енорийският свещеник.
Уважаеми съграждани! Вече за шеста поредна година изпълнявам служебния си дълг, но най-вече човешки, за да ви поздравя със светлия празник Великден. Бъдете живи и здрави, обичайте Кърджали и давайте онази сила и вяра, всеки ден и час, за да стане градът ни това, което винаги сме искали - пример за съжителство и разбирателство между хората от различна вяра и етнос.
През последните няколко месеца Кърджали беше удостоен с вниманието на Дядо Николай и това не е случайно, жителите на Кърджали изразяват искреното си желение заедно да градят своето бъдеще. Днес на големия християнски празник искам да ви кажа, че това което най-много ми дава силата да работя всеки ден за развитието на Кърджали ,сте вие, неговите жители. Усещането е още по-силно, сега когато виждам как всеки от вас ще отнесе светлината в своите домове, каза кметът инж. Хасан Азис . Пред присъстващите той съобщи, че общината ще поеме разходите по пътуването на 25 души – представители на църковните настоятелства на православните храмове в Кърджали до Ефес, за да посетят гроба на Божията майка, намиращ се край гр. Измир, Турция.
Честито Възкресение! Нека щастието и радостта да влязат във всеки дом, нека възкръснат всички надежди за повече радост и успешни дни, пожела на всички християни и областният управител инж. Ангел Коджаманов.
След празничните поздравления всеки християнин отнесе частица от благодатния огън в дома си, а с него и вярата и надеждата за по – хубави и спокойни дни за повече човечност, праведност и щастие.

Още снимки
 Прочитания: 1975 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign