Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Вълшебството на словото

 24 Април 2009

С приказки започна тридневния Маратон на четенето по случай Международния ден на книгата /23 април/ в Регионална библиотека “Н.Й.Вапцаров” – Кърджали. Приказното начало поставиха на 22 април в Културно-методичния център на библиотеката децата от Литературния клуб към СОУ “Й.Йовков” с ръководител Елена Стефанова. Малките разказвачи четоха своите приказки и стихове под мотото “Вълшебството на словото”. Гергана Тодорова/11г./, Юмит Кемал/11г./, Нели Сапунджиева/14г./, Фейме Юмер/14г./, Валя Кавалджиева/14г./, Елена Кавалджиева/14г./, Елена Сгурова/14г./, Мария Одаджиева/14г./ и Мая Христова/14г./ представиха достойно своя клуб. С вложените в творбите им идеи и образи те изразиха надеждите и мечтите си словото да приюти и запази доброто в живота, което днес е доста застрашено от изчезване. Малките творци бяха поощрени от своите колеги по перо Тамара Караколева и Божидара Ангелова, които им дадоха съвети как по-ярко и запомнящо се да охарактеризират своите герои. Похвалиха ги и за уникалните им сюжетни замисли, след което им прочетоха откъси от свои книги. А Тамара Караколева събра овациите на учениците с прочита на две приказки от нейната сестра Петя Караколева.
Маратонът на четенето продължи и на самия Ден на книгата/23 април/, не случайно и рожден ден на директора на регионалното книжно хранилище Иванко Маринов. Освен него, пред взискателната аудитория на единадесетокласници от СОУ “Отец Паисий” четоха свои стихове и поетесите Вилдан Сефер, Станислава Ташева и Тамара Караколева, която представи и откъси, свързани с книгата и словото, от книгите на Петя Караколева, както и нейни непубликувани досега стихове, писани на тинейджърска възраст.
Рожденикът Иванко Маринов разигра поетична рулетка. Учениците казаха свои любими числа и той чете стиховете на съответните страници от последната му поетична книга “Откраднат сезон”, след което им подари книгата си с поименен автограф. Няма да забрави директорът на библиотеката този свой двоен празник, празнуван с местните творци, с колегите си библиотекари и с читателите. С вниманието си го удостоиха и зам.-кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова и областният управител инж.Ангел Коджаманов, който отправи в поздравителния си адрес до него своите най-приятелски пожелания за здраве, добруване и сполуки, както и сигурността и удоволствието си от бъдещите срещи с неговите книги.

Още снимки
 Прочитания: 2097 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign