Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

50 души от Кърджали посетиха гроба на Божията майка

 28 Април 2009

По инициатива на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис 50 души от Кърджали посетиха гроба на Божията майка в близост до Ефес, Измир -Турция. В групата бяха включени по равно представители на християнската и мюсюлманската общност от града. Заедно с тях пътуваха и двамата духовни водачи отец Петър и районният мюфтия Шабанали Ахмед. За първи път идеята да бъде организирано посещение на кърджалийци до гроба на Дева Мария бе огласено по време на срещата на инж. Азис с представители на клуба на пенсионера по повод Деня на жената. Само месец по-късно тя бе осъществена.
Искам да изкажа благодарността си на кметството в лицето на инж. Азис за организираното посещение до гр. Ефес и гроба на Божията майка, Пътуването беше много вълнуващо. В групата бяхме представители от различни религии и етноси, но в това откривам нещо добро и символично. Всички сме отговорни за добруването и мира между хората от нашия град и район. Добрият диалог, на който сме свидетели през последните години, между кмета на община Кърджали и двамата духовни водачи трябва да продължим и ние жителите на града, каза Илинка Василева – председател на Пенсионерския клуб.
След завръщането на групата от Ефес впечатленията си сподели и Отец Петър Гарена. Той заяви, че за първи път се прави подобно съвместно поклонение и най-неочаквано то се е оказало полезно, защото се видяло, че Богородица /Дева Мария/, известна и като Мерйем анне е нещо, което е на еднаква почит и сред двете общности. Отец Гарена с известно стеснение каза още, че между турците там Божията майка е на голямо уважение. Преживяното и видяното не би могло да се случи, ако не беше инициативата на кмета, каза още енорийският свещеник. Едно е да се говори, че някои неща са близки или сходни, друго е да се види на практика. Може би такава беше целта на инж. Хасан Азис, когато ни убеди с районния мюфтия /въпреки нашето мълчаливо възражение в началото /, че това тръгване има смисъл само, ако сме заедно. Тръгнахме на екскурзия като туристи, а се върнахме взаимно облагородени.
Дева Мария е много тачена и от нас като Мирйем анне. За нас посещението на това свято място бе силно емоционално и запомнящо още повече, че в групата бяхме хора изповядващи различни религии. Има нещо символично в нашето посещение и то е в единността на групата, каза и районният мюфтия Шабанали Ахмед.
Това не е първата инициатива на градоначалника, свързана с свещеното място. На два пъти инж. Азис носи светена вода от гроба на Дева Мария, която бе раздадена на вярващите християни от Кърджали чрез православните храмове в областния град. Първият път бе през ноември 2007 година, а вторият само преди два месеца.Още снимки
 Прочитания: 2881 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign