Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пътят нагоре

 15 Май 2009

14 май 2009 год. бе празник за семействата на учениците от 12 клас, обучаващи се по програмата за получаване на Немска езикова диплома.
На тържествена церемония зрелостниците получиха своите Немски езикови дипломи, които им дават право, без полагане на допълнителни изпити, да следват в университетите на немскоговорящите страни. Придобиването им е плод на тригодишна усилена работа по Програма към Културното министерство на Република Германия. Всички възпитаници на Гимназията, явили се на изпита за немска диплома, успешно се справиха с четирите части на езиковия изпит. Проверката и оценяването на писмените работи се извършва във Федералната република, което е най-безпристрасното външно оценяване на Гимназията, нейните ученици и учители. Според Европейската езикова рамка изпитът изисква писмени и говорими умения на ниво – С1, което доказва висока степен на владеена на езика.
Радостта на зрелостниците беше огромна, защото бе споделена от техните родители и уважена от кмета на община Кърджали, инж. Хасан Азис. Като бивш възпитаник на Гимназията, той с гордост проследи успешното развитие на учебното заведение и пожела на завършващите да милеят за родния град и като успели професионалисти отново да се върнат в него.
На тържеството беше излъчен филм за не лекия, но изключително успешен път на зрелостника Тодор Вълчев – от мъдрото решение да учи в ГПЧЕ „Христо Ботев” до номинирането му за академичната стипендия на ФРГ.
С усилия, постоянство и подкрепата на своите учители Тодор извървя пътя от Момчилград до избрания от него немски университет.
Успехът и мотивацията на всеки ученик лично бяха приветствани от представителя на немската езикова служба Кармен Шмидт, която изрази възхищението си от постигнатите резултати и лично връчи дипломите.

Още снимки
 Прочитания: 2178 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign