Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

КЪРДЖАЛИ ПОЧЕТЕ 3 МАРТ

 04 Март 2004

Въпреки студеното време Кърджали тържествено отбеляза националния празник 3 март. Тази година се навършват 126 години от освобождението на България от османско робство.
По традиция първите венци и цветя бяха положени пред Паметника на руския воин в градинката до църквата “Свети Георги“. В 10 ч. тук се бяха събрали представителни блокове от всички училища в града, водени от техните знаменни групи, много граждани и официални лица. Прозвуча българският химн. След церемонията мажоретният състав на СОУ “Отец Паисий“ поведе шествието на учениците по ул. “Екзарх Йосиф“, “Булаир“ и бул. “България“ към Паметника на Освободителите. Вероятно неволно недоглеждане от страна на организаторите направи така, че децата на Кърджали чакаха в студа повече от половин час до кино “Орфей“ да започне тържеството. Едва в 10.45 ч. шествието потегли към градската градина. Тя вече бе изпълнена от граждани, дошли да сведат глави пред свободата на България.
Сред официалните лица бяха депутатът Расим Муса, кметът Хасан Азис, зам.-областният управител Начо Ковачев, председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, директорът на РДВР в Кърджали и подп. Димитър Шереметев.
Венци и цветя на признателност на Паметника на Освободителите положиха над 40 държавни и обществени организации и училища. Граждани с букети изчакваха своя ред.
В словото си кметът Хасан Азис пожела в деня на националното ни тържество да имаме сили и мъжество да се борим с трудностите на всекидневието. Нямаме основание да се срамуваме от себе си като народ и от нашата трагична и славна история, защото общ е стремежът ни към свобода. А свободата сме самите ние - днешните и бъдещи хора. Тя е порядък и взаимно уважение, не може и не трябва да бъде политика, каза градоначалникът.
Мажоретките изненадаха кърджалийци с нов танц, изграден върху българско хоро.
Вечерта от 17.30 часа тържествата в чест на 3 март продължиха с концерт на площад “Освобождение“. Музикални и танцови изпълнения на състави от читалищата “Юмер Лютфи“, “Обединение“, “Родопски фар“, Дома на културата, Обединения детски комплекс, възрожденски песни, индивидуални изпълнения на ученици веселиха рехавото множество на площада. Грандиозна заря озари нощното небе на Кърджали.


 Прочитания: 2427 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign