Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали събира творци от страната и чужбина

 20 Май 2009

От 22 до 30 юни в Кърджали ще се проведе Деветият международен фестивал “Перперикон 2009“. И тази година той ще бъде под патронажа на президента на България Георги Първанов.
Тазгодишното издание се организира с подкрепата на МК, Община Кърджали, Сдружение “ Перперикон – Мелпомена“, ДКТ “Д.Димов” и спонсорството на фирми от региона.
Фестивалът ще бъде открит с мега-спектакъла на Нешка Робева "Арамии" на спортна площадка “Арена Спартак“. В седмицата около Еньовден тук ще си дадат среща различни видове изкуства – театър, музика, кино, ще гостуват известни творци от страната и чужбина.
Днес организаторите дадоха първата си пресконференция, на която П. Савчов - съпредседател на Сдружение "Перперикон -Мелпомена" и Д. Игнатов - директор на ДКТ "Д.Димов" представиха фестивалната програма.
В афиша са включени няколко театрални спектакъла –“Сънят на Гогол“ на ТР “Сфумато“- София, ”Хамлет” от У. Шекспир на ДКТ “Д.Димов”-Кърджали, ”Комедията българска” на ДТ –Казанлък, ”Златната мина“, постановка на М. Куркински на ДКТ ”Иван Димов”-Хасково.
Ще гостуват и проф. Ал. Илиев с авторски пантомимен спектакъл “Просветление” и Румен Цонев с музикално представление R&B на МГТ ”Зад канала”. Една от най -интересните и очаквани прояви е концертът на Йълдъз Ибрахимова и представянето на новия й албум “Back to my love”.
По време на фестивала в Кърджали ще се състои и премиерата на игралния филм “Козелът“ -режисьор Г. Дюлгеров.
И този път ще бъдат връчени награди за принос към европейското и българското изкуство “Златен Перперикон“. По традиция това ще стане в тронната зала на двореца Перперикон на специална церемония. Вече са номинирани трима души, но техните имена ще бъдат обявени непосредствено преди 27 юни. Досега лауреати на наградата "Златен Перперикон" са били проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, Харолд Пинтър, проф. Марко Семов, Светлин Русев, Антон Дончев.
За организирането и провеждането на Деветия международен фестивал “Перперикон 2009“ ще са необходими около 100 хил.лв., обявиха организаторите. Входът за всички спектакли и концерти ще бъде безплатен. Билети ще се продават единствено за “Арамии” и концерта на Йълдъз Ибрахимова. Домакин на проявите е ДКТ “Д. Димов” Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2579 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign