Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 700 ученици от 3 училища в Кърджали учиха как да събират опаковките разделно

 04 Юни 2009

Повече от 700 ученици от 3 училища в Кърджали се включиха в специален образователен проект за еко-обучение, свързано с разделното събиране на опаковки и опазването на околната среда. Програмата обхвана училищата СОУ "Отец Паисий", СОУ" Йордан Йовков" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". В рамките на 2 месеца (от началото на април до края на май) учениците от 1-ви до 4-ти клас участваха във вълнуващо Еко-пътешествие, в което научаваха какво се случва с отпадъците на сметището, как можем да помогнем на природата, като изхвърляме опаковките в синия, жълтия и зеления контейнер и как суровините се връщат при нас под формата на нови полезни предмети. Програмата е разработена от ЕКОПАК и Министерството на образованието и науката в рамките на информационно-образователната кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”.
Специално за Еко-часовете бяха създадени информационни табла, образователни книжки, пъзел и картонена игра. С тяхна помощ учениците се запознаха първо с това какво представлява сметището, където отпадъците се трупат на огромни купчини и замърсяват околната среда в продължение на много години. Един от най-показателните примери за това бе този за пластмасовите бутилки, които се разграждат за приблизително 400 години. През това време те ще отделят вредни вещества като газа метан - един от т.нар. парникови газове, причиняващи глобалното затопляне, който е много по-опасен от въглеродния двуокис. Вместо това, децата вече знаят, че ненужните опаковки, изхвълени разделно в синия, жълтия и зеления контейнер, могат да бъдат употребени отново след като се рециклират. Така те ще се превърнат в други полезни предмети, като нова книга, пълнеж за зимно яке, ново кенче за безалкохолно или нова стъклена бутилка. Ако правим така с всички опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло, които ползваме у дома, в училище или на улицата, количествата отпадъци, които изхвърляме на сметищата, ще намалеят с 1/3.
Децата от 3 детски градини - ЦДГ "Чайка", ОДЗ "Щастие" и ОДГ "Дъга" – получиха специални образователни книжки за разделното събиране на опаковки, разработени от детски педагози. Прочитания: 2515 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign