Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тръгна сайт за кърджалийската поетеса Петя Караколева

 14 Октомври 2005

Днес в 15,00 часа в залата на CISKO akademy на читалище "Обединение" се състоя презентация на сайта на кърджалийската поетеса Петя Караколева,на чието име тази година за първи път ще се връчи националната литературна награда.Със стартирането на сайта днес започват и проявите ,посветени на известната местна авторка.
В събота от 10,00 часа на сцената на читалище "Обединение" започва първи преглед на детското творчество "Петя Караколева".На 20 октомври от 18,00 часа на сцената на читалището ще бъде връчена и специалната награда "Петя Караколева",а на 29 октомври ще бъде изнесен тетаралния спектакъл "Горските ветрове и прасето Ролка".
Петя Караколева е била преподавател и преводач в Кърджали,Перник и София.По-късно печели конкурс на радио "София",където работи като редактор в детската редакция.Член е на съюза на българските писатели.Приживе книгите й се издават в над 400 000 тираж.Творческото й наследство за деца обхваща 3 романа-приказки,64 приказки,7 поеми,176 песни и стихотворения,12 пиеси,две грамофонни плочи,четири сериен научно художествен филм,един анимационен филм,три сценария,две учебни помагала.
За възрастни в архива й се съхраняват седем романа,един сборник-разкази и новели,шест стихосбирки,една пиеса и един посмъртно съставен сборник от нейни мисли за творчеството.
На 30 септември 2004 година на нейно име е учредена националната награда за детска литература "Петя Караколева".Съучредители са Съюзът на българските писатели и Община Кърджали.Наградата се връчва за 21 октомври-Деня на Кърджали-за книга в областта на детската литература,издадена през предходната година.


 Прочитания: 2154 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign