Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

"Лицата на Европа"

 10 Юни 2009

Заключителна изложба по проект „Лицата на Европа” бе представена днес. Чрез нея оживяха осем човешки съдби, разказани в специални интервюта, проведени през последната година от ученици на СОУ “П. Р. Славейков” и от техните партньори от професионално частно училище ІВВ – Дрезден, Германия. Финансирането на проекта е от немската фондация „Памет, отговорност и бъдеще”, която поощрява изследователска работа в сфери, променили живота на хората.
През последната една година младежите от Кърджали се срещнаха с хора, променили хода на живота си поради важни политически събития. Записват тези интервюта с камера, после ги обработват, систематизират и отпечатват на хартия. Принтерът не може да замести живия разказ, скрива голяма част от емоцията на интервюирания, но все пак е средство за разпространяване на важна информация за наскоро отминали периоди, пречупена през призмата на отделната човешка съдба и индивидуалното възприятие на преживяващия събитията.
Славейковци провеждат 5 интервюта, които намират място в продуктите по проекта – изложба, албум и брошура, както и в презентация, която подготвят, за да популяризират работата си. Три от интервютата, проведени от техните партньори в Дрезден, също намират място в тези издания. Учениците работили по проекта подготвиха и две табла със снимки и закачлив текст от своето работно посещение в Дрезден през месец май. Подобни хумористични пана са изготвили и за визитата на немските ученици, които бяха на гости в нашия град през месец октомври и празнуваха Деня на Кърджали.
След официалното откриване на изложбата, представянето продължи в Актова зала №4 на СОУ „Петко Рачов Славейков” с презентация, подготвена от учениците – участници в проекта, която те показаха на по-малките си съученици от 7 клас.


 Прочитания: 1602 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign