Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира изграждането на Посетителски център Перперикон

 22 Юни 2009

Днес в подножието на археологическия комплекс Перперикон бе направена първата копка на Посетителския център. На церемонията присъстваха президентът Г. Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, временно изпълняващият длъжността областен управител Бойка Арабаджиева. Заедно с тях бяха и Нурджан Юсеин - временно изпълняващ длъжността кмет на община Кърджали, депутати от 40 Народно събрание, проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа археолози, който вече над 10 години проучва древния скален град. Сред десетките гости, дошли на събитието, бяха и кандидат -депутати от всички политически сили.
Развитието на културно- историческия туризъм е един от приоритетите на община Кърджали, надяваме се, че с изграждането на този важен обект ще се даде нов тласък на цялостното икономическо развитие на района. Реализирането на проекта за Посетителски център Перперикон е доказателство за модерното управление на богатото културно наследство по българските земи. Успешният старт се дължи и на доброто взаимодействие между централната и местна власт, заяви пред присъстващите вр. и. д. кмет на община Кърджали Нурджан Юсеин.
Днес присъстваме на едно значимо събитие, старта на изграждането на първия в България социализиран обект на археологията и туризма, каза министър Асен Гагаузов. Той пожeла успех на фирмите – изпълнителки на проекта, а на региона да се радва на още повече туристи от страната и чужбина.
Перперикон е един от символите на нашата древна история, история която се отличава с богат духовен живот в един много продължителен период от 5 хил. пр. Христа до 14 век. Перперикон и Кърджали могат да станат едни от важните туристически центрове на страната и най –важното регионът има потенциал да развива културно – исторически туризъм, заяви в приветствието си към всички присъстващи президентът Г.Първанов. Той припомни, че през последните години за проучване на археологическото наследство в района, реставрация и консервация на обектите и тяхната социализация, чрез модерна инфраструктура, тук са вложени около 10 000 000 лв. Държавният глава изрази увереност, че с изграждането на Посетителски център Перперикон Източните Родопи ще станат още по –привлекателно място за наши и чужди туристи.
Преди десет години тук бе една гола поляна. С общите усилия на всички ние я превърнахме в едно място, което стана най-посещавания туристически обект в страната. С общите усилия на всички ние доказахме, че културно историческият туризъм не е празно понятие и затова говорят цифрите. Само за миналата година Перперикон е посетен от 250 000 туристи, с което обекта се нарежда на второ място по посещаемост след Царевец. Това е само началото. Признанието идва. Трудно и с много усилия, но идва, с тези думи към присъстващите се обърна и проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа проучващ скалния дворец. В изказването си той подчерта, че огромна е заслугата и на държавния глава за старта на Посетителски център Перперикон. Преди три години именно президентът преряза лентата на новоизградената двукилометрова отсечка към туристическия обект.
Проектът за изграждането на Посетителски център Перперикон се реализира по програма ФАР –ТГС, чрез МРРБ и е на стойност 2 450 000 евро. Изработен е от екип на фирма „Модус”-София под ръководството на архитект Минчо Ненчев. Центърът ще заема 1300 кв.м. площ и ще бъде на два етажа. Той ще отговаря на всички изисквания за достъпност, така че да не представлява проблем туристите да достигнат до всяка негова точка, коментира днес арх. Ненчев.
Посетителският център Перперикон трябва да бъде завършен през ноември 2011г., а за изграждането му ще работят местни строителни фирми.

Още снимки
 Прочитания: 2196 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign