Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тракийски събор „Кърджали 2009”

 22 Юни 2009

Много кърджалийци дойдоха в събота в парк „Простор”, за да се насладят на изпълненията на участниците в традиционния тракийски събор. От сцената прозвучаха любими песни за хилядите потомци на бежанците от Беломорска и Източна Тракия. Спецефичният неделински двуглас бе представен от смесената група на Съюза на слепите от гр.Неделино под ръководството на Стойко Карамфилов. Зрителите се потопиха и в магията на танците представени от най-младото поколение на Кърджали.
Тракийският събор „Кърджали 2009” бе открит от председателя на Регионалното тракийско дружество “Д. Маджаров” Яни Янев. Той привества всички с „Добре дошли” и припомни, че Тракия е земята, простираща се от Стара планина до Бяло море и от Черно море до Места. Върна се в годините назад, за да разкаже историята на тракийци и на първите тракийски дружества в страната. Припомни на всички за силата на тракийския дух и съхранените традиции за поколенията.
Гости и участници бяха поздравени и от временно изпълняващата длъжността областен управител на Кърджали Бойка Арабаджиева.
Пожелавам ви много радост, здраве и все така да пазите в себе си духа на Тракия и духа на световното изкуство, с тези думи към всички се обърна Петър Савчов от Сдружение „Перперикон-Мелпомена”. Сдружението е съоорганизатор на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”, а тракийският събор е част от програмата на фестивалните дни в Кърджали за трета поредна година.
Сред официалните гости на събора бяха председателите на тракийските дружества в Ивайловград и Момчилград, кмета на с. Аврен и председателите на читалища от област Кърджали.Организатори на Националния тракийски събор „Кърджали 2009” са Регионално тракийско дружество ”Димитър Маджаров”, Тракийското Младежко дружество в Кърджали, Община Кърджали и Инициативен комитет по провеждане на събора.

Още снимки
 Прочитания: 2472 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign