Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Артхоризонти”

 25 Август 2009

В изпълнение на културната програма, включена в календара на Министерството на културата, от 23 до 31 август в село Дъждовница, общ. Кърджали, се провежда четвъртото издание на международния пленер „Артхоризонти”. Съорганизатори са Артдвижение КРЪГ, кметство Дъждовница и Община Кърджали.
Участие в пленера ще вземат френската група „Тудезаурс”, художникът Марио Лишевски, който живее и работи в Берлин, и групата за алтернативно кино „Future Shorts Bulgaria”. Художници от страната ще работят в общ проект с местните плетачки на терлици.
Френските художници осъществяват свой двугодишен пътуващ проект „Гранични територии”, „преносим” между България, Ливан и Турция през 2009-2010 г. Българският партньор е Артдвижение КРЪГ. Живеенето „на място” в Кърджали (Дъждовница), Бодрум и Бейрут и трансформирането на обичайни места в работни площадки за изкуство е част от преносимата платформа на проекта. Целта на партньорите е да създадат общи произведения въз основа на характерни елементи от графичните писмени системи на три цивилизации – латиница, кирилица и арабски букви.
Младият Марио Лишевски е европейски автор, роден в София, ученик на проф. Андрей Даниел. Пресъздава моделите на живот в модерния европейски метропол, в контекста на феномена „време”, в насърчения евростремеж към космополитизъм. Има самостоятелни изложби в Берлин и София.
За първи път в селото ще бъде представена мрежата „Future Shorts”. Future Shorts е най-голямата в света мрежа за късометражно кино и анимация, с нова програма всеки месец. Програмите са за истинските любители на алтернативно кино, анимация, музикално видео и видео-арт. България е 19-та държава, която е участва в световната верига Future Shorts, в британския фестивал и DVD лейбъл, състоящ сe от 23 държави.
На 30 септември (неделя) от 10.30 ч. в село Дъждовница ще се проведе за четвърти път и местният Празник на Терлика, в който гостуващите творци ще вземат участие. По време на празника ще се проведе първото регионално състезание по плетене на терлици.


Още снимки
 Прочитания: 5037 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign