Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

До седмица отговор за финансирането на обходния път за депото

 16 Септември 2009

До седмица очакваме отговор от МОСВ дали ще бъде финансиран проекта за обходен път до новоизграждащото се депо за отпадъци. Това съобщи днес на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Ангажимент да бъде разгледан въпроса с обходния път до депото е поела Евдокия Манева - зам.-министър на екологията, по време на вчерашната среща на градоначалника в министерството. В срещата участие са взели и представители на инициативния комитет от кв. Гледка.
Преди седмица на среща с кърджалийския градоначалник те обявиха, че са готови и на ефективни протести, ако не бъде облекчен трафика на тежкотоварните коли през квартала им. Само за месец август през кърджалийския квартал са преминали 1100 камиона. Очаква се през следващите месеци техният брой да нарасне двойно.
При решение проектът за обходен път да бъде финансиран, община Кърджали вече има изготвен технически проект за него от преди две години, който е на стойност от 2 500 000лв.
Въпросът с изграждането на новото депо и обходния път е важен не само за община Кърджали, но и за останалите шест общини от областта и община Ивайловград. Новото депо ще поеме отпадъците на всички населени места в тях. Ангажираност към проблема изразиха днес на пресконференция и всички кметове от област Кърджали. Всеки един от тях изрази притесненията си не само от закъснението по изпълнението на проекта, но и от опасността изобщо да не бъдат спазени сроковете при изграждането на депото. Те са обезпокоени и от спрените проекти в общините им, касаещи изграждане на водоснабдителни групи. По-голяма част от тях се финансират от МОСВ или от ПУДОOС.
Все още нямаме яснота как да работим. Липсва и координация между местната и регионална власт. В този смисъл сме притеснени, че все още не е свикан и Областният съвет за регионално развитие. Нямаме обясними причини за липсващата координация. Основната ни цел е да реализираме започнатите проекти до край, а ако има пропуски и нарушения сме готови да съдействаме за установяването им, подчерта инж. Азис.
Кметовете отправиха и своя апел за общи действия в името на хората. В този аспект те поканиха на “сладко кафе” областния управител на област Кърджали. Прочитания: 1842 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign