Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ден на река Арда

 23 Септември 2009

На 24 септември за трета поредна година община Кърджали съвместно със Сдружение “АРДА” отбелязват Деня на река Арда. Програмата включва двудневна Международна конференция „Глобални промени на климата и въздействието им върху водните ресурси”,АРДА фест „Реката ни събира!” и поход за почистване на част от бреговата ивица на яз.”Кърджали” в района на Енчец.
Участие в проявите, посветени на Деня на река Арда са потвърдили номарха и заместник номарха на област Еврос, Р Гърция, евродепутата проф. Владко Панайотов, представители на Басейнова дирекция за управление на водите -Източнобеломорски район – гр. Пловдив, Държавна агенция по горите, Национален институт по метеорология и хидрология, НЕК ЕАД, и др.
Международната конференция ще се проведе в сградата на Бизнес инкубатора в Кърджали. Тя ще бъде открита от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Участниците в форума ще дискутират проблемите на екологията, ползването на водните ресурси, както и бъдещето на Каскада “Горна Арда”. В рамките на конференцията ще бъдат представени възможностите за изграждане на система за ранно предупреждение в долното течение на река Арда, екологичната оценка на Мини ВЕЦ в Родопите и проект “Бъдеще за чаплите”.
Станалият традиционен Арда фест ”Реката ни събира” ще бъде отрит утре вечер от 17,30 часа. При хубаво време той ще се проведе от към южното платно на новия мост, а при лошо в Дома на културата. В рамките на феста със свои изпълнения ще се представят различни танцови, оркестрови и певчески групи от общините по поречието на река Арда в България.
Походът за почистване на част от бреговата ивица на яз.”Кърджали” в района на Енчец е предвиден за 27 септември. Младите еколози ще тръгнат в 9,30 от бензиностанция “Симекс” в кв. “Възрожденци”. Прочитания: 2534 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign