Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Река Арда отново ни събира

 24 Септември 2009

Представители на местната и регионална власт, научните среди, гражданското общество и младежки организации от Кърджали и общините по поречието на р. Арда се включиха в работата на откритата днес Международна конференция “Глобални промени на климата и въздействието им върху водните ресурси”. Двудневната конференция се провежда за трета поредна година и е част от проявите, посветени на 24 септември - Деня на река Арда. Тя бе открита от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, който е и председател на Сдружението с нестопанска цел “АРДА”.
Приветствие към участниците отправи и г-н Михаилис Коюмджис - зам.-префект на област Еврос, Гърция, който е член на Сдружението. Пред тях той сподели, че преди три години, когато е създадена организацията, е имало само идеи. ”Сега виждам, че всичко което замисляхме се реализира. Нашето сдружение има предимството да обедини усилията на три страни за опазване богатството по поречието на река Арда и за успешно управление на водните й ресурси”, каза още г-н Коюмджис.
Нихат Гюзелкардам - главен секратар на община Едирне, Турция и евродепутатът проф. Владко Панайотов също поздравиха участниците във форума.
Преди презентацията на отделните теми, включени в дневния ред на Международната конференция, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис обобщи взетите решения от УС на СНЦ “АРДА” в рамките на сутрешното заседание. На първо място се предвиждат срещи на всеки два месеца от членовете на Сдружението със заинтересовани страни и фирми във връзка с реализиране на проекти по програми на ЕС.
Инж. Азис съобщи пред присъстващите и за интересна инициатива на младежите от Кърджали. Става дума за почистваща машина за събиране на отпадъци от водните площи на яз. Кърджали. Тя ще бъде представена утре пред участниците в конференцията.
Първите набрани средства за закупуване на специализираната машина бяха връчени на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис от възпитаници на ГПЧЕ “Христо Ботев” през месец февруари тази година. Началото за набиране на средствата от тях бе провокирано от човешката незаинтересованост и продължаващото замърсяване на бреговата ивица.

Още снимки
 Прочитания: 1951 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign