Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Как да рециклираме отпадъците?

 24 Септември 2009

Днес в Колежа по минно дело в Кърджали бе представена инсталация за обработка на пластмасовите отпадъци. Това се прави за първи път в нашата страна, сподели пред присъстващите евродепутатът проф. Владко Панайотов, с чието съдействие бе организирана демонстрацията. Проявата бе в рамките на съвместни изследователски инициативи между държавите членки на ЕС за по – добро образование и технологичен трансфер. Присъстващите в реални условия видяха как става рециклирането на използвани вече пластмасови предмети – чаши, бутилки, капачки и др. и получаването на новия краен продукт.
Инсталацията е доставена от Дания. Тя е на стойнст 33 хил. евро, всички операции са компютаризирани. Управлява се лесно след като се зададе определена програма.В зависимост от желанието на потребителя могат да бъдат изработени плочки за баня, химикалки, запалки, найлонови торбички, отделни пластмасови елементи и др.
Вложените средства за закупуване на машината могат да се възвърнат от 6 месеца до 1 година, каза инж. Алан Размусен от Дания. Той обясни , че инсталацията се състои от три модула .В единия се пусат пластмасови отпадъци,от които се получават гранули. Във втория- гранулите се смесват с нова пластмаса,която служи за оцветител.Третият модул е машина , която при 200 градуса щприцова новите изделия.Инсталацията е испанско производство и се предлага от датската фирма "Фероматик" .
Представената машина презизвика силен интерес сред кметове от областта. В срещата участваха и кметът на Кърджали инж.Хасан Азис и председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб.
Въвеждането на тези нови технологии изисква от нас и ново мислене, свързано с разделното събиране на битовите отпадъци, а рециклирането води до икономия на ел. енергия, вода и до намаляване на вредните емисии, коментира проф. Панайотов.
Пред присъстващите той сподели, че машината ще остане в колежа около седмица, за да могат повече специалисти да се запознаят на място с технологията. Правят се и постъпки съоръжението да бъде закупено от учебното заведение, за да бъде в помощ на студентите, в чиито програми вече е включен и обучителен модул “Рециклиране на битови и пластмасови отпадъци“.

Още снимки
 Прочитания: 2066 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign