Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Керимовата къща гостува художничка от Америка

 25 Октомври 2005

Художничката Джанет Кроунитър от побратимената на Кърджали американска община Елхард,представи снощи свои творби в Керимовата къща.Експозицията включва керамични изделия-накити,пана,проекти на поздравителни картички и други.Част от тях са изработени от ученици в колежа ,където госпожа Кроунитър преподава изобразително изкуство. Тя се срещна с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той запозна гостите с проектите, които се реализират в момента на територията на общината, както и този за бившия казармен район.
На откриването на изложбата присъстваха заместник кметът на община Кърджали Красимира Живанова,председателката на Дружеството за приятелство със САЩ в Кърджали-Валентина Иванова, представители на културни институции, неправителствени организации, местни творци-художници, музиканти, поети, ученици от кърджалийските училища.
Секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир привества гостите "с добре дошли".В изказването си той подчерта,че изкуството е най-добрият мост за сближаване и опознаване на хората от различни страни и култури. Господин Бекир изрази увереност,че сътрудничеството между двете побратимени общини ще продължи и за напред.
"Радваме се ,че сме тук.Благодарим за топлото посрещане.Впечатлени сме от красотата на природата и сърдечността на хората.Ще се завърнем в Елхард с нови приятели",споделиха Джанет Кроунитър и съпругът й Ерик.
Те пристигнаха в Кърджали по случай дните на града.Програмата им включваше и посещение на единственото в региона училище по изкуствата -СОУ "Владимир Димитров Майстора".Там гостите от Елхард имаха интересна среща с преподавателите и възпитаниците на учебното заведение,разгледаха училищната галерия,а самата госпожа Кроунитър демонстрира различни техники в часовете по керамика.В края на визитата си тя подари на училището много учебни пособия по рисуване,инструменти за работа с глина,маркери,специализирани глазури за глина и други.
Кърджали и Елхард подписаха договор за сътрудничество преди няколко години,когато кметът на американският град Дейвид Милър гостува в България.Последва пътуване на наша делегация там в която бе включена и танцова група от Дома на културата.Миналата година своя изложба в САЩ-Елхард подредиха известните кърджалийски художници Павлина и Владимир Чукич.


 Прочитания: 2328 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign