Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Съветници против цианидна технология в центъра на Кърджали

 30 Септември 2009

Общинският съвет в Кърджали е против изграждането на цианидна инсталация за извличане на злато в центъра на града .Това решение бе подкрепено днес от 27 съветници от ДПС . Против и въздържали се гласуваха колегите им от групата на Гражданско движение "За Кърджали "/ БСП , Атака и ПК “Тракия “/.За мен не е съвсем ясно какво точно “Горубсо-Кърджали ” АД ще извършва , каза новоизбраният член от групата на ГЕРБ Здравко Деведжиев ,който замести Цвета Караянчева , вече народен представител . Той също се въздържа от гласуване .
Позицията на местния парламент бе провокирана от писмо на МОСВ, получено вчера късно вечерта , че на 5 октомври Висшият експертен екологичен съвет към министерството ще разгледа Доклада за ОВОС за преработка на златосъдържащи и полиметални руди от "Горубсо- Кърджали" АД и най- вече от проекто- решението на ВЕЕС да одобри инвестиционните намерения на фирмата.
Общината нееднократно е заявявала своята позиция . Ние заставаме зад всички инвестици , но става въпрос за подмяна на досегашната гравитачна технология за обогатяване на рудата с нова - цианидна технолотия , при която от получения концентрат ще се извлича злато , което е съвсем различно.Това ще увеличи вредните емисии от циановодород в атмосферния въздух, което крие риск за здравето на хората, сподели екологът на Общината Ася Добруджалиева .
Настоявахме да бъде гласувана тази декларация с единственото желание да запазим здравето на работещите в завода и на жителите на Кърджали ,а не заради политически ангажименти ,както ни обвиняват някои колеги .Нашата позиция е била винаги такава и не се ръководим от конюнктурни съображения . Ние подкрепяме всички добри намерения за модернизиране на опасните производства .В тази връзка искаме да започне изграждането на новия цинков завод в ОЦК, категорична беше Бахар Палова – зам . -председател на ОбС и ръководител на групата съветници от ДПС .
Нека не предопределяме какво ще реши ВЕЕС и не създаваме излишна опасност сред хората , позицията на общината и на ОбС е заявявана неведнъж по обсъждания въпрос , с днешното наше решение ние ще преповторим казани неща ,заяви общинският съветник от Гражданско движение “За Кърджали “ и дългогодишен директор на "ОЦК" АД –Кърджали инж. Никола Пашинов .
Предлаганата за гласуване декларация не е обсъдена в Постоянните комисии , аз също съм за развиване на производства , съобразени с модерните и безопасни технологии и световните екостандарти . Като е така защо предишните управляващи не дадоха досега разрешение за изграждане на новия цинков завод в металургичната фирма ОЦК, каза от трибуната на местния парламент и Яни Янев –съветник от ПК”Тракия”.
Темата бе обсъдена на заседанието на местния парламент във връзка с приемане актуализацията на Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух 2009-2013г. и приемане информация за екологичното състояние .


 Прочитания: 1948 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign