Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Богоявление

 06 Януари 2010

20-годишният Антон Чолаков от Кърджали извади Богоявленския кръст от водите на р. Арда днес. Късметът споходи за втора поредна година младежа, който посвети успеха си на своята майка- Йорданка. Той пожела на всички свои съграждани здраве и късмет. Антон Чолаков е дългогодишен ватерполист, възпитаник на СОУ “Отец Паисий”, в момента е студент във втори курс в УНСС. Рекорден брой смелчаци - около 50 участваха в изваждането на кръста днес в Кърджали. Най- възрастният Иван Парасков е на 45 години. Той вече за десети път участва във спасяването на кръста. Най - малкият смелчага хвърлил се във водите на река Арда днес бе 14 годишният Танер Юсеин , ученик в 8 клас в ОУ „В Левски” Гледка. Наградата, за щастливеца, уловил кръста бе 100, а всички останали получиха по 20 лв. от църковното настоятелство.
Заедно с ритуала по спасяването на светия кръст във водите на Арда бе кръстен 15 годишния Петър. Свето кръщение получи и 3 годишния Георги Николов - лице на тазгодишната коледна благотворителна кампания в Кърджали. Момченцето се нуждае от лечение във Франция и за него кърджалийци събраха над 9 хиляди лева.
И тази година ритуалът по изваждане на кръста от водите на река Арда бе извършен по нестандартен начин. Отец Петър и кметът инж. Хасан Азис пропътуваха разстоянието до мястото на хвърлянето на кръста с катамаран, изработен от кърджалийска фирма. След края на Богоявленския ритуал кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис пожела на всички кърджалийци здраве и добруване. На въпроса вярвал ли е, че някога във водното огледало ще се движат малки плавателни съдове, той отговори, че това е била мечтата на много кърджалийци, която сега вече е реалност.Още снимки
 Прочитания: 3221 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign